Marknadsföringstips

Kategori: Allmänt (Sida 1 av 6)

Jägare får lära sig hantera livsmedel

Det kanske inte är den första kopplingen du tänker på. Men jägare hanterar ju även köttet, i alla fall under den första fasen. Så det är egentligen väldigt viktigt att de får lära sig rätt hygien. Att de vet vad som gäller under olika förhållanden och vad de ska göra med köttet. I slutändan ska det användas som människoföda så det gäller att vara noggrann och respektera reglerna. 

Under pandemin har förhållanden förändrats och blivit ännu viktigare. Alla måste vara noga med hygien, både den personliga och när de hanterar mat. Många av de rutiner som kommit igång nu är faktiskt bra även när det inte finns något hemskt virus runt om i samhället. Ju renare och mer hygienisk du är desto bättre för alla. 

Hur du hanterar mat

Många är vana vid att mat är inpackad i plast. Det är ju så du köper den i butiken. Men innan den har kommit så långt måste det vara någon som förpackar den. Och när du ska laga till maten måste den också komma ut ur lådan. Med andra ord finns det flera tillfällen då folk hanterar mat. Därför är det så viktigt att lära sig hur man hanterar den. Du måste vara medveten om livsmedelshygien

Hygien är grunden för hälsa. Till och med barnen på dagis vet att du måste tvätta händerna innan du äter, och så vidare. Men livsmedelshygien är ännu mer noggrann. Den går på djupet för att undvika att bakterier har en chans att göra skada. Det är både bra för hälsan och för din ekonomi. För om du är försiktig med hanteringen av mat så minskar också svinnet. En riktig vinnarsituation. 

Speciella instruktioner för jägare

Med tanke på att en älgtjur kan väga mer än 500 kilo är det uppenbart att det handlar om bra mycket kött. Det gäller att ta vara på det på allra bästa sätt, och med hälsan i åtanke. Men det är inte bara viktigt för att hålla sig sund. Köttet smakar bättre om det kan hänga en längre tid. Och då är det viktigt att det är riktigt färskt. Så om du vill ha en god stek gäller det att hantera köttet på rätt sätt redan från skottet. Särskild livsmedelshygien lärs ut på kurs för jägare. 

Eftersom djuren är stora kan det vara bra att alla hjälper till. Det är därför bra om alla vet vad som gäller och hur du ska ta hand om köttet på rätt sätt. Se till att ha tillgång till vatten för att tvätta händerna, använd engångshandskar och skyddsrockar. Byggplast är bra att använda som underlag om du måste stycka köttet ute i skogen. Det är viktigt att alla ytor är så rena som möjligt. Kom ihåg att det lönar sig för både smak och hälsa. Samt inkomsten om köttet ska säljas. 

Skydda dig själv och andra

Nu är det inte bara jägare som bör utbilda sig inom livsmedelshygien. Alla som jobbar med mat, på ett eller annat sätt, har ett ansvar. Om du lagar mat eller serverar på en restaurang ökar ansvaret, både mot kunderna och din arbetsgivare. Ingen vill att gästerna ska bli magsjuka, av flera olika anledningar. Men även butikers om säljer färska varor gör väl i att se över sina rutiner. Utbilda de anställda så de vet precis vad som gäller. Och se till att det följs. Livsmedelssäkerhet en stor och viktig fråga. 

Du kan skydda både dig själv och andra genom att hantera mat korrekt. Alla redskap och underlag ska vara rena, gärna desinficerade med jämna mellanrum. Det här är något du kan tänka på hemma också. Nu för tiden finns det så många bra produkter att det är lättare än någonsin att hålla rent. Du har både vanliga rengöringsmedel och naturliga alternativ. Se till att använda dem så familjen förblir frisk. 

En god avslutning på jakten

För många är de underbara middagarna med älggryta eller annat gott den bästa avslutningen på älgjakten. Det är klart att de flesta nog jagar mest för att de tycker om det. För att de trivs ute i skog och mark, spårningen och träningen av hunden. Men resultatet med goda måltider är inte heller så illa. Vare sig du jagar eller inte så är hösten en tid då många njuter av jaktens frukter. 

Genom att hantera köttet på rätt sätt bevarar du både smak och kvalitet. Färskt kött som får hänga tillräckligt länge smakar verkligen bättre än det som du måste laga till med en gång. Det är så det fungerar med vilt. I stället för att kasta kött som blivit dåligt kan du även utnyttja hela djuret. Framför allt så minskar risken för att någon blir sjuk. Kurserna för jägare är därför nyttiga, de behöver lära sig livsmedelshygien för att vara på den säkra sidan. Trevligare jakt och godare kött är det givna resultatet. 

Modeller med annorlunda bakgrund

Det är skönt att se hur dagens modeller är väldigt varierade. Du har inte bara samma stereotyp längre, utan modeller i alla former och storlekar. Det har blivit inne att vara annorlunda. Kläder och andra produkter säljer som aldrig förr. Och ibland är det inte själva modellen, utan hens bakgrund som är av ett ovanligt slag. 

Många drömmer om att bli upptäckta. De deltar i talangshower och försöker lära känna de rätta personerna. Ofta är det någon viktig person i deras liv som hjälper dem framåt. Detta är speciellt vanligt när det rör sig om yngre modeller. Att då ha en mamma eller annan vuxen vid din sida kan vara ovärderligt. 

Den rätta modellen för jobbet

Beroende på vad du ska göra så behöver du den rätta modellen. En som kommer att framhäva dina produkter, vare sig det är kläder eller något annat. Du kanske har ett budskap som du vill förmedla, en känsla som kommer att göra bilden ännu mer tilltalande. Då är det också viktigt att ha rätt person. Din måltavla är något annat som spelar in på valet av modell. Du använder dig inte av samma modeller för en äldre publik som för en yngre. Ksting gör det enklare att samordna. 

Genom att gå via en central samlingsplats för modeller och relaterade yrkesgrupper så ökar du dina chanser att hitta den rätta. Här har du många att välja mellan, alla med sina speciella egenskaper. Förr i tiden var alla modeller i Sverige blonda och blåögda, mer eller mindre. Nu är det vanligt med modeller som har ursprung från världens alla hörn. Du kan få exakt det du är ute efter, och lite till. 

Jobba inom mode eller underhållning

Både mode och underhållning liknar på varandra så till vida att de är väldigt offentliga. Poängen är att synas och höras, på ett eller annat sätt. Därför passar det inte för alla personligheter. Du måste vara villig att ge av dig själv, här är det inte läge för att vara blyg. Modeller måste marknadsföra sig själva, i alla fall i början. Sedan blir det mer anonymt, mer eller mindre. Du jobbar för en kund, de tar sina bilder och du går vidare till nästa. Aftonbladet skriver om konsten att vara fri kreatör.

Det är två intressanta branscher, och du når ut till många människor. En modell behöver inte vara stor och känd för att synas. Ibland läggs de märke av ett flertal personer bara för att de är kopplade till en populär produkt. Fyren på Hönö-kakor är inte direkt en modell, men nog så välkänd. 

Mycket beror naturligtvis på vad du vill åstadkomma. En del modeller trivs med att ligga lågt, så att säga. Ha många uppdrag men inget stort hopp om att bli supermodell. Andra satsar allt för att komma till Paris, New York eller någon annan storstad där mode har sitt fokus. 

Vem är bästa modellen?

Det finns flera namn inom modellbranschen som du direkt tänker på när du hör ordet supermodell. Många av dem är kvinnor, men långt ifrån alla. Och de flesta säger att vägen till framgång var brant. Det sker sällan över en natt, utan det ligger mycket hårt arbete bakom. Men de anser att det är värt alla uppoffringar, för de har nått fram dit de ville. Även kungliga kan bli modeller. Läs mer i Expressen

Samtidigt så är det viktigt att tänka på alla de som gör det möjligt för en modell att stå ut. Det ligger ett helt team av skickliga personer bakom varje bra bild. Fotografen är naturligtvis en av de som kan vara avgörande för om det blir en bra eller fantastisk bild. Sedan har du de som sminkar och stylar modellerna. De måste kunna förstå instruktionerna och vad designern vill ha fram av bilden. När de blir kända kanske de själva kan välja hur modellen ska se ut, men det tar tid att skapa sig ett namn. Stilister, make-up artister, fotografer och alla andra som befinner sig bakom kulisserna är alla delaktiga i en modells framgång. 

Det är alltså inte så konstigt om de stora namnen inom underhållning och modellerande har sin egen personal. De omger sig av personer som förstår deras behov, är kreativa och villiga att ge allt för att modellen ska lyckas. Det är ett stort ansvar men också en chans att utvecklas inom sitt eget yrke. 

Den som söker han finner

Det är inte alltid så lätt att ständigt ha nya klienter som önskar sig olika saker. Välkända modeller får ofta ett kontrakt med ett visst märke. De blir ansiktet för dem, så att säga. Då ser du dem ofta i olika annonser, med nya produkter varje gång, för ett och samma företag. Men för de flesta modeller handlar det om att bli anlitad av olika kunder varje gång. 

Därför är det bra att samla dem alla på ett ställe. Det blir som en sorts katalog där du kan välja den som passar dina behov. Förutom att dagens kataloger kallas för databanker eller rekryteringsbyråer. Här kan du verkligen erbjuda folk det bästa som finns. Det är ett bra sätt att kombinera de två parterna. Samtidigt så kan du koppla dem samman med bra stilister eller fotografer. Alla de personer som är nödvändiga för att en bild eller föreställning ska bli bra. 

Ett utmanande yrke

Att jobba inom modellbranschen är en utmaning, men en som många trivs med. Det samma gäller alla de som gör jobbet möjligt, för även de får möta nya personer hela tiden. En modell har inte samma sätt att jobba på som en annan, och personalen runt omkring måste anpassa sig. Alla modeller har inte samma bakgrund. 

Men för den som trivs med det här så finns det flera möjligheter som öppnar sig. Du får jobba med det du tycker om, träffa folk och vara i fokus mer än andra. För ett flertal är det här drömjobbet, eller branschen. Och du vet ju aldrig om du blir upptäckt en dag. Då blir det ännu mer intensiva arbetspass. 

Påskpyntet ska synas av alla

Det är inte många som väljer bort påskpyntet. Överallt i stugorna ser du gula kycklingar eller färgglada påskris som pryder sin plats. På torgen och marknaderna så är det som ett hav av tulpanbuketter, påskliljor och påskris. Det verkar som att hela landet har målats av trevliga färger. 

En del föredrar att bara dekorera lite privat i sitt hem. Men många kommuner och även privatpersoner tycker det är roligt när påskpyntet verkligen kan synas. Ju större desto bättre. Speciellt när tiderna är hårda och folk har ett visst behov av att uppmuntras. För när våren kommer och solen börjar värma så tinar de flesta upp och vill njuta av livet. 

Dekorera så mycket du vill

Oavsett om du går in för en flod av pynt eller är lite mer återhållsam så är det något speciellt att dekorera till påsken. Det är en tid av hopp och glädje. Så gott som alla mår bättre på våren, det är till och med vetenskapligt bevisat. Därför är det inte så konstigt om påskpyntandet är något alldeles speciellt. Roligt med pynt till påsk

Det finns en hel del trevliga saker på marknaden. Varje år så kommer de upp med nytt pynt, alla med sina speciella säregenheter. Många känner att det är en tid för förnyelse. Så även med dekorationerna du sätter upp till påsk. Blanda gärna ditt arvegods, de där ornamenten du inte vill vara utan, med nya och fräscha saker. Det kan sätta sprätt på din påsk som aldrig förr. Se vad de har på hemsidan

Påsk i alla hus

Påskpynt handlar mycket om just färger. Naturen vaknar upp och det är en flod av vackra nyanser. När du tar in påskriset så är det brunt. Snyggt, men ändå bara en bunt kvistar. Efter inte så lång tid så börjar knopparna öppna sig och det blir en helt annorlunda bukett. Den där känslan försöker många fånga med sitt påskpynt. Påskpyntet är gärna gult, som solen och kycklingarna. Men det blandas med andra färger. Lite som en tulpanbukett, där du har så gott som alla färger representerade. Kommunen satsar på påskpynt som syns

Folk tycker det är trevligt när det pyntas offentligt. Ett par stora påskharar i metall eller ett påskris som når upp till trädtopparna. Nu för tiden så pyntar de flesta inte riset med fjädrar. Istället är det tyllbitar, pappblommor eller annat som gör att påskriset får sin säregna färg. Det gäller att utvecklas och vara modern. Men även hålla på traditioner, om än med en viss justering. Allt det här ska vara roligt. Det är ingen börda att pynta. Tvärtom är tanken att sprida glädje. 

Satsa på unika påskdekorationer 

Kycklingar hör alltså till, likaså påskäggen. Harar har också sin givna plats. Det här är sådant som kopplas direkt till påsken. Egentligen räcker det med att sätta upp gula gardiner så förstår folk att det handlar om påskdekorationer. Men du kan även gå ytterligare ett steg och sätta upp unika dekorationer. Många tycker om att pyssla, och påsken är ett utmärkt tillfälle att visa upp vad du gjort. Gör din egen påskinredning med sådant du redan har hemma. 

Vem hade kunnat tro att en toalettpappersrulle skulle vara så användbar? Att du kan få uttryck för din skaparglädje med bara några få saker? Det här är sådant som både vuxna och barn kan göra tillsammans. Eller så kan du ordna med pysselkväll. Det är en rolig sak där dina vänner kanske vill delta. Återigen så är det kul att blanda sådant du gör själv med lite inköpta dekorationer. 

2021-7-3

Glädje med pynt och dekorationer

De flesta firar inte påsk för att de tänker på bakgrunden. Istället är det ett tillfälle för familjen att komma tillsammans. Ha lite roligt med barnen, äta något gott och prata med varandra. För att kunna ha den här upplevelsen lite längre så är det vanligt med pynt. Alla vet att harar och kycklingar inte har så mycket att göra med att vara kristen. Det är bara en trevlig sak som sprider lite glädje. 

En del föredrar unikt påskpynt. Sådant de har gjort själva. Kanske något som barnen kommer hem från skolan med. I vissa familjer har du dekorationer som funnits med i flera generationer. Ibland har de glömt bort ursprunget, historien bakom ett visst pynt. Men det faktum att det har varit med så länge är en fröjd i sig självt. Det kan ha varit någon mormor som gjort det eller en farfar som köpt det på loppmarknad.

För påskpynt är det samma nu som förr i tiden. De flesta blandar friskt och ohämmat. Nya saker som kanske är moderna i år, eller någon rolig pryl som du fått i födelsedagspresent. Pynt som barnen gjort eller som du själv suttit och påtat med. För att inte glömma de traditionella sakerna som alltid har sin givna plats. 

Välj de rätta försäkringarna

Konsumenter blir hela tiden utsatta för påtryckningar, både i form av marknadsföring och direkt försäljning. Ibland måste privatpersoner vända sig till privata företag för att få trygghet. Ett exempel på detta är försäkringar som i bästa fall både erbjuder trygghet och service.

Just service är en intressant del i deras utbud. Krasst sett borde man kunna förvänta sig en hög nivå av service hos en försäkringsförmedlare. Det kan exempelvis handla om att man har krockat med bilen. När man försöker få en ersättning för detta förväntar man sig ett bemötande som är mer inriktat på att hjälpa än att erhålla dokument som påvisar skadorna.

Visst måste en försäkringsförmedlare få ta del av bevis som stödjer ersättningen. De måste dock i första hand vara inriktade på service. Deras kunder betalar nämligen pengar varje månad för något som de kanske aldrig behöver få ersättning för. 

Hur ska man konsument veta vad man ska försäkra?  Det finns mycket att välja mellan och du hittar mer info på Jämför Försäkring. Det kanske viktigaste skyddet är hemförsäkringen, speciellt för dig som har köpt din bostad.

Utan hemförsäkringen kan du lämnas utblottad vid en brand eller dylikt. Det finns som sagt många företag att välja emellan. Som konsument bör du i ett första steg gå igenom de olika nivåerna i deras utbud. Hur mycket behöver du egentligen skydda i ditt hem? Ibland kanske man inte behöver ta den högsta nivån som ger ersättning för alla typer av tillgångar.

Man vill i vilket fall skydda bostaden som egendom, annars kan man som sagt bli utblottad. Detta gäller i vissa fall även för den som bor i hyresrätt. Bostadsbränder är visserligen rätt ovanliga i Sverige. Samtidigt vill man inte chansa när det gäller något som kan ödelägga hela ens privatliv.

Hur du väljer rätt

 • Kontrollera alltid om försäkringsförmedlaren har bra kundtjänst. Du kan göra detta på olika sätt. Ett sätt är att läsa omdömen. Du kan också kolla efter öppettider samt vilka kommunikationskanaler de erbjuder till sina kunder.
 • Har du flera saker som du behöver försäkra? Det är inte ovanligt med prisrabatter för någon som behöver inkludera flera ägodelar. Du bör inte vara rädd för att ta kontakt med företaget som du är intresserad av. Deras säljare är i regel både behjälpliga samt villiga att göra det lilla extra för att teckna en ny kund. 
 • Du bör också se över om du redan har några försäkringar. En hemförsäkring kan exempelvis inkludera många saker, exempelvis drulleförsäkring och reseskydd. Ibland kan det vara bra att välja en dyr hemförsäkring för att du får så mycket på köpet.

I grund och botten ska man vara medveten om att förmånerna och villkoren varierar mycket mellan olika alternativ. Viktigt med bra försäkring. Läs mer i Aftonbladet.

Man har exempelvis kunnat sett hur olika företag har agerat vid en brand i ett bostadshus. En del försäkringsbolag har omgående evakuerat deras kunder till bekväma hotell. De har sedan varit behjälpliga med alla kostnader som olyckan har medfört.

Andra har i sin tur endast erbjudit ersättning när de fått fullständig dokumentering av skadan. Som kund får man ofta vad man betalar för, vilket också är fallet när det gäller hemförsäkringar. Men måste man verkligen betala det högsta priset för att kunna känna sig säker?

Svaret är nej. Du bör vara medveten om att det finns en stor konkurrens på marknaden som har lett till att priserna har pressats ned. Detta har i sin tur skapat ett stort förmånsutbud, även om det givetvis finns skillnader var gäller ersättningsnivå.

Vad säger de större medierna?

SVT informerar om försäkringen som täcker snöras. Detta är en av många artiklar som handlar om branschen. De större medierna brukar dock i regel skriva artiklar med en mer negativ vinkling. Samtidigt letar sig vissa försäkringsbolag in på förstasidorna genom smart marknadsföring.

De kan exempelvis göra sig kända för ett bra förmånsutbud, där de gör det där lilla extra för att möta kundernas efterfrågan. Att erbjuda ersättning för eventuella skador från ett snöras är ett smart sätt för att visa kunderna hur långt man är redo att gå för att täcka deras skyddsbehov.

Dessa generösa förmåner kan vara intressanta att skriva om, speciellt när de traditionella medierna letar efter intressanta ämnen till deras sidor. Som privatperson bör du dock vara vaksam på tidningarnas egentliga intention. De är bra på att leta fel och ibland ger de en osann bild. 

I Sverige tenderar vi att ha en relativt stor tilltro till de större mediahusen. De lyssnar ofta på kritik och de försöker involvera alla i samhällsdebatten. Journalisterna verkar dock inte alltid förstå hur mycket det krävs för att driva ett företag. 

Ett negativt omdöme om ett försäkringsbolag kan snabbt bli en stor nyhet. För stunden kan det vara intressant att lyfta en person som har blivit felaktigt behandlad. Det blir dock inte rättvist om de missar den större kontexten. 

Hur den moderna skolan kan förbättras

Skolväsendets effektivitet är en evigt aktuell fråga i de politiska rummen. De olika partierna har ofta olika teorier till vad som skapar en bra skolmiljö. Ibland slår deras reformer fel. Detta är olyckligt, inte minst på grund utav de elever som kommer i kläm.

Den moderna skolan bör tänka om vad gäller ämnesområdena. Vissa ämnesområden kommer förmodligen vara lika aktuella om 100 år. Jag tänker främst på språk, naturvetenskap och teknik. Frågan är kanske inte vilka ämnen som vi ska ta bort. Det handlar nog mer om att anpassa utbudet för att göra ungdomarna redo för arbetsmarknaden.

Som du redan vet har stora delar av näringslivet digitaliserats. Många företag har ett stort behov av personer med god kunskap inom de olika programmeringsspråken. Trots detta får inte särskilt många elever lära sig dessa språk under högstadiet eller gymnasiet. Detta är märkligt samt skapar en stor obalans. Elever som läser tekniska ämnen bör erbjudas mer sådana kurser. 

Detta skulle vara en naturlig utveckling. Undervisningen verkar dock ha tagit fasta på många av de gamla verktygen inom IT-branschen. Med flera excelutbildningar har du en god grund att stå på. Detta gäller även övriga delar av Officepaketet. Men nog måste IT-branschen ha utvecklats under de senaste 25 åren?

Officepaketet har funnits med som undervisningsämne i flera gymnasieprogram. Det är viktigt att kunna använda denna mjukvara i arbetslivet. Det är dock inte att betrakta som en spetskompetens.

Samhället överlag har ett stort fokus på eftergymnasialutbildning. Är det verkligen rimligt att elever ska behöva studera vidare innan de blir attraktiva på arbetsmarknaden?

Det är förmodligen bara de yrkesförberedande programmen som kan erbjuda goda yrkesmöjligheter efter studenten. Flera program måste kunna erbjuda denna möjlighet. 

Konkreta förbättringsområden

 • Utbildningsväsendet måste kunna fånga upp unga personers talanger. I många fall handlar det om att låta barnen hitta deras kall. Samtidigt måste man poängtera att vissa kurser måste läsas av alla. Man bör dock individanpassa utbildningen i den mån det är möjligt.
 • Undervisningen måste bli mer digitaliserad. Detta är enormt viktigt för att kunna anpassa barnen till den moderna arbetsmarknaden där många företag är helt distansbaserade. Många företag kräver ofta att de anställda ska inse vikten av eget ansvar och kunna få saker och ting gjorda utan övervakning.
 • Våga anpassa utbildningen, oavsett vad andra länder har valt att fokusera på. I Sverige bestämde vi oss tidigt för att satsa på engelska. Detta kanske var ett konstigt beslut på grund av att vi saknar naturliga kopplingar med den engelskspråkiga världen. Detta skulle dock visa sig vara ett mycket bra drag.
 • Många svenska elever har haft stor nytta av sina engelskaskunskaper i arbetslivet. Det har också gjort vår befolkning internationaliserad, och vi har kunnat arbeta på flera olika kontinenter.
 • Regeringen måste ha samma mod i denna fråga även under 2000-talet. Nu kanske fokuset borde förändras en smula. Vi har redan lyft vikten av de IT-relaterade ämnena. Kanske måste vi våga införa programmering och andra IT-kurser på de svenska skolorna.
 • Samtidigt måste inte alla elever lära sig IT-program. Det bör dock poängteras att de digitaliserade yrkena ökar för varje år. Det går därför att argumentera för detta ämnesområde.
 • Eleverna bör själva få välja en stor del av kursutbudet, läs mer om vilken kurs som är bäst för dig. Det egna valet bör i vilket fall omfatta minst 5 kurser.

Det finns många förbättringsområden, och det är omöjligt att lista alla i en och samma artikel. Regeringens ansvar är dock att avgränsa vilka ämnesområden som är viktigast.

Ungdomarnas önskan

Computer Sweden intervjuar ungdomar som vill lära sig Excel. Detta är bara ett exempel på hur elever vill lära sig mer av de IT-relaterade områdena. Det finns dock flera bevis på detta.

Tänk på alla ungdomar som gör karriärer på sociala medier. De lär sig bland annat att formatera videos samt att skapa innehåll på nätet. Denna del av den svenska ekonomin verkar ofta i det dolda.

Många vuxna saknar kunskap om vad ungdomarna gör på nätet. De verkar ta för givet att de endast sysslar med sådant som inte skapar något värde. Samtidigt ser vi alla dessa ungdomar som skapar värde både för deras egna liv och samhället.

Ett exempel på detta är spelentreprenörerna. Den svenska spelindustrin är väldigt stor och vi har flera företag som har tagit världen med storm. Deras företag har i sin tur skapat mycket värde för Sverige, inte minst på grund av ökade skatteintäkter.

Vi kan också se på alla IT-entreprenörer, som ofta började deras karriärer på nätet. Grundaren av Spotify är ett exempel. Frågan är dock om han lärde sig mycket av det han kan genom skolundervisningen.

En sak är dock säker, han kunde ta del av de proaktiva åtgärderna från staten som skapade snabbt internet och datorer till stora delar av befolkningen. Detta har varit en enorm dragkraft för många unga entreprenörer.

Framtidens unga vuxna måste få samma verktyg för att lyckas. Vi har pratat om programmering flera gånger i den här artikeln. Det tåls att nämnas igen. Digitaliserade IT-lösningar är med stor sannolikhet framtiden, inte minst för att vi tenderar att göra det allra mesta på internet.

Sverige har en historia av att ligga i framkant inom denna sektor. Det vore synd om denna utveckling skulle avstanna på grund av att vi inte kan motivera ungdomarna. 

Sammanfattning

Det finns många faktorer att ta hänsyn till när man debatterar skolan. I grund och botten måste elevernas utveckling komma i första rum. Vi måste därför ha politiker som värnar om ungdomarna och inte om deras egna karriärer.

Ibland kan man behöva ta svåra beslut som politiker. Beslut som inte nödvändigtvis är populära hos den stora allmänheten. Man måste dock ha ett framtidsperspektiv och i vissa fall måste man ta beslut som kanske inte befolkningen förstår. 

Vi kan exempelvis ta internet och datorer som subventionerades på 1990- samt 2000-talet. Många människor visste inte då att internet skulle ta över stora delar av samhället. 

I den här artikeln har vi också pratat om vikten av att underlätta för företagen. De behöver kompetent personal och utbildningen måste inriktas mot deras behov. Viktigt med utveckling inom företaget, vilket ofta betyder nya verksamhetsområden.

Historiskt sett har Sverige kanske inte varit det bästa landet vad gäller att ta hand om företagen. Skatterna har varit höga och det har varit svårt att driva företag. Sverige har dock varit bra på att ta hand om andra företagsbehov.

Man har bland annat kunnat erbjuda utbildade medarbetare. Utbildning är som bekant gratis i Sverige, vilket borde kunna skapa tillräckligt med personal inom varje verksamhetsområde. Detta arbete bör vi börja med redan i grundskolan.

Eleverna kan sedan välja inriktning på gymnasiet när de förhoppningsvis vet mer om deras olika talanger. 

Låna pengar som timanställd

I dagens samhälle är det inte så lätt att få fast anställning. Ett stort antal företag föredrar att leja personal på kortare tid, som konsulter eller timanställda. Du kan jobba på det här sättet i många år, och alltid ha tillräckligt med pengar i lönekuvertet. Men det är inte alltid lika lätt att få lån eller göra andra saker utan ett fast jobb. 

Men eftersom det är så vanligt så börjar även kreditbolag och banker att förändra sin syn på saken. Du kan idag göra mycket mer än tidigare, trots att du är timanställd. Samtidigt så har det flera fördelar med att jobba utan att vara fast, så att säga. Det gäller bara att veta vad du gör och vilka rättigheter du har som timanställd. 

Jobba som timanställd eller fast?

Vilken form av anställning och löneavtal som är bäst kan alltså variera. Mycket beror på din egen situation. Och det är möjligt att vara både fast och timanställd på samma gång. Vad som kan vara jobbigt är att inte veta hur mycket du får i lön varje månad. Å andra sidan så har du ju chansen att få mer än förra månaden. Beroende på hur många timmar du jobbat. Rive förklarar skillnaden på en timanställning och fast så du kan välja rätt. 

De jämför de olika sätten att jobba på som skillnaden mellan päron och äpplen. En ganska bra illustration eftersom du inte kan säga vilket som är bättre än det andra. Allt beror på din ekonomi och vilka framtidsplaner du har. Ibland kan det vara skönt att vara timanställd. Att ha chansen att jobba lite mer och få ut en större lön. Eller att inte vara lika bunden som en fast anställning ofta för med sig. 

Men allt det här kan vara komplicerat och inte alltid så tydligt. Du gör väl i att kontakta experterna för att få råd om du har några frågor. Jobb och karriär är viktiga saker som de flesta tar på allvar. Det gäller ofta att planera för framtiden långt innan du vet hur den blir. När du vill anlita proffsen ska du vända dig till https://rive.se/arbetsratt/stockholm/

Låna pengar utan fast anställning

Banker är bara intresserade av en sak. De vill tjäna pengar, och därför måste de vara säkra på att du kan betala tillbaka det lån du ansöker om. Fast anställning är fortfarande ett krav på flera ställen, men tiderna börjar förändras något. För även bankerna har insett att folk som jobbar som frilansare eller är timanställda ofta har en mycket bra ekonomi. Det är ett sätt att jobba på som är annorlunda, men precis lika organiserat. Aftonbladet reder ut begreppen om hur det fungerar med fast vs timanställning. 

Naturligtvis måste du se över din ekonomi innan du ansöker om ett lån. För pengarna ska betalas tillbaka, och det med ränta. Du kan inte skylla på att du inte fick lika många timmar den här månaden, det är ingen som är intresserad av dina personliga problem. Det låter krasst men lån är en fråga om affärer. Du kan köpa det du önskar och banken får in lite extra pengar. Inte så lite, för räntorna är ganska höga. 

Så se till att ha allting dokumenterat och planerat innan du går till banken. Även en timanställd eller frilansare har ju papper på sina inkomster. Du kan be din arbetsgivare om ett dokument för att styrka dina inkomster. Om du kan bevisa för banken att du har en stadig ekonomi så är chanserna stora att du får ett lån även utan fast anställning. 

Utnyttja din fritid fullt ut

Livet är inte bara arbete och banklån. Du måste ta dig tid att njuta lite också. För många så är fritiden minst lika viktig som arbetet. Det är inte alla som satsar på karriären, utan jobbet är bara ett sätt att få in pengar på. Återigen så är båda alternativen bra. Om du kan hitta ett jobb där du trivs och kan gå framåt så är det alltid ett plus. För du tillbringar ganska många timmar på arbetsplatsen. 

Timanställda, fast anställda, frilansare och konsulter har alla något gemensamt. Behovet av att koppla av och göra någonting annat. Tillbringa tid med familjen, sporta eller gå på krogen. Vad det än är som får dig att ladda batterierna inför nästa vecka. Många hinner med en hel del även på kvällarna, men annars så har du ju alltid helgerna. SVT rapporterar var du kan åka skidor i Stockholm. 

Dra nytta av de visa

Livet kan vara nog så krångligt, vare sig du har fast anställning eller timlön. Som tur är så behöver du inte göra allting själv utan det finns experter för varje område. Någon som har utbildat sig och lärt sig allt om en särskild inriktning. Det kan vara arbetsrätt eller IT, du hittar alltid professionell personal som trivs med ett visst ämne. Se till att utnyttja dessa experter så du inte gör några onödiga misstag. Du måste inte kunna eller göra allting själv. 

Det är klart att du bör välja dina experter noga. Läs på innan du kontaktar någon och se vilket rykte de har. En jurist till exempel bör ha all den legitimation som krävs för att utöva sitt yrke. I tillägg så är erfarenhet något som väger tungt. Ju mer de känner till och har jobbat med ett visst problem desto bättre. För dig kanske det är nytt, men det är ju också därför som du vänder dig till dem. 

Nu är det inte alla som är ärliga eller pålitliga. Det är inte bara utbildning som räknas för att du ska bli duktig på någonting. Ett gott bemötande kan vara viktigt, att du blir behandlad som den viktiga klient du är. Och då och då stöter du på någon som verkligen har gått långt från den smala vägen. Ibland har jurister och advokater meningsskiljaktigheter. 

Timanställda som har bra ekonomi

Beroende på hur mycket du jobbar och tjänar så kan du lägga upp en plan. Egentligen har det inte så mycket att göra med inkomst. För vare sig du har mycket eller lite så kan en budget hjälpa dig att få ut mer från varje krona. Du kan ha en bra ekonomi oavsett vilken anställningsform du väljer. Så det behöver inte bli komplicerat bara för att du är timanställd. 

Timanställda kan låna pengar, köpa hus och leva precis som alla andra. Nyckeln är en ordnad ekonomi, och det beror mer på personen än anställningen. Se till att ha allting i ordning, att inte dra på dig onödiga skulder utan alltid ligga steget före. Du vet aldrig när du kan behöva ansöka om ett banklån, och då är det viktigt att bevisa hur ärlig och pålitlig du är. 

Faran av att slarva med bokföringen

Bokföring är något som alla måste ta på allvar. Inte så att du måste göra allting själv. Det finns en anledning till varför just det här är en av de vanligaste sakerna som outsourcas. Men helt klart kan du inte undvika din bokföring. Den försvinner inte om du försummar den. Tvärtom finns det många lagar runt den så kallade dagliga eller löpande bokföringen. Förutom dessa så ligger det i ditt eget intresse att inte slarva med böckerna. 

De flesta som driver en verksamhet är väl medvetna om vikten av att vara organiserade. Om du inte har kontroll över dina utgifter eller vad som sker på firman är det lätt att pengarna tar slut. Eller att dina kunder inte får det de har beställt, och så vidare. Att vara medveten om företagets aktiviteter innebär inte att du kontrollerar precis allt. Men just bokföringen är något som varje ledare gör väl i att syna noga varje månad. 

Hur du sköter bokföringen

De flesta lejer ut sina böcker till någon annan. När företaget vuxit till sig och blivit stort så kanske det lönar sig att ha en hel avdelning som tar hand om det ekonomiska. Eller i alla fall en grupp med anställda som sköter jobbet. Men för de flesta mindre och medelstora företag är det både praktiskt och lönsamt att anlita en utomstående firma. Viktigt med en bra bokföringsbyrå i Stockholm som kan hjälpa dig. 

En fördel med att göra detta är att du får ett antal experter som sköter dina affärer. Din bokföring och redovisning för att vara mer exakt. Om du skulle anställa någon för att utföra de samma uppgifterna kunde det bli ganska dyrt. För på en bokföringsbyrå har du ofta flera personer som tillsammans har en gedigen kunskapsbank. Allt det här och mer därtill finns där för dina siffror. Många väljer saldoredo.se för att de är erfarna och noggranna.

När siffrorna inte är jämna

Målet för alla verksamheter är att inkomsterna ska utväga utgifterna. Du ska mer eller mindre stadigt gå framåt, tjäna pengar på ditt arbete. Många investerar vinsten i företaget och väntar tills det blivit ännu mer solitt innan de börja njuta av sin investering. Andra drar ner på sin arbetstid redan på ett tidigt stadium. För dem är egen firma ett sätt att frigöra mer tid för familj eller annat. 

Men ibland så fungerar det inte riktigt som du tänkt dig. Siffrorna blir inte jämna. Intäkterna är så gott som lika stora som utgifterna, men du har lagt ner en massa tid på att gå framåt. Eller ännu värre, böckerna är bildligt talat helt röda. Det finns mycket som kan gå fel och ibland drabbar det även de större verksamheterna. Svårt med bokföringen i Stockholm på grund av corona. Läs mer i Aftonbladets artikel

Bättra på dina siffror

Det är klart att ibland så går det inte att vända på trenden. Speciellt inte om den beror på sådant som är utanför din kontroll. En pandemi kan du inte göra så mycket åt. Eller om oljepriset går upp eller ner, vilket brukar påverka en hel del branscher. Strejker och andra drastiska åtgärder kan även de göra att siffrorna blir lägre. 

Men något som alla kan göra är att sköta om sina böcker. Se till att allt förs in i rätt tid och att allting är under kontroll. Du kanske inte tjänar så mycket pengar på det här, men helt klart så sparar du en hel del. För böterna och straffavgifterna kan vara nog så höga. Och ibland blir det ännu värre om du gör något fel. SVT berättar om varför du ska vara noggrann med bokföring och redovisning. 

Ta bokföringen på allvar

Faktum är att staten inte gärna ser genom fingrarna när det kommer till redovisningar och liknande ekonomiska krav. De vill att allt ska vara genomskinligt och korrekt. Allt ska levereras i tid, nåde den som är sen. Ibland gör de stickprov för att kontrollera att det du säger är sant, och så vidare. För det mesta kommer folk undan med en varning, men ibland kan straffet bli ännu strängare. Läs i Aftonbladet om faran av att slarva med bokföringen. 

Det är klart att de flesta inte kommer så långt att de hamnar i fängelse. För det mesta så sköter folk sin bokföring och ser till att alla siffror är uppdaterade. Samtidigt som lagen påbjuder allt det här så är det också bäst för dig själv. För allt som sker i en verksamhet påverkar dess framskred. Om du ser att något fungerar så kanske du vill satsa lite extra just där. Och även motsatsen. När en avdelning eller en viss kampanj inte ger de efterlängtade resultaten kanske du bör lägga ner projektet så fort som möjligt. 

Nyttan av en korrekt bokföring

Ju mer underlag du har för dina beslut desto mer stämmer de överens med verkligheten. När du vet exakt var företaget står rent ekonomiskt så blir det enklare att bestämma hur du ska gå vidare. Din budget kommer att bli mer balanserad, och praktisk. Du riskerar inte att spräcka plånboken så fort något kommer igång. Istället har du kontroll och vet vad du har att röra dig med. 

Naturligtvis så kan det alltid uppstå situationer när du måste justera din budget. Du kan behöva ta ut ett lån för större inköp eller på andra sätt justera din ekonomi. Men den dagliga driften, och likaså de långsiktiga målen, är väl kontrollerade och baserade på verkliga siffror. 

En duktig chef ser över rapporterna regelbundet. Nu för tiden är det enklare att se vad som händer med bokföringen, för allt ligger inne på data. Många har molnbaserade tjänster vilket gör det ännu mer tillgängligt. Oavsett var du befinner dig kan du ha kontroll över din bokföring. Om du är på tjänsteresa eller utanför kontoret av andra orsaker kan du alltid komma åt dina siffror. 

Slarva aldrig med din bokföring

Så när det kommer till den ekonomiska biten så är faktiskt företagare och staten mer eller mindre överens. Det är inte bra att slarva med sin bokföring. I värsta fall kan det leda till fängelse, men även att förlora kontrollen över din verksamhet är bra illa. Genom att regelbundet se över siffrorna kan du upptäcka problem i god tid. Dina prognoser har större chans att lyckas eftersom du vet vad du håller på med. 

Bokföring är något som du aldrig kommer undan. Både i privatlivet och på företaget så är det något som är viktigt att satsa på. Det vill säga att ha kontroll över sin ekonomi är ett bra sätt att ha råd med mer. Att ha tillräckligt med resurser för att gå framåt, för att investera i din verksamhet. 

Lagarna kring vapeninnehav

Den svenska regeringen vill begränsa medborgarnas tillgång till vapen. Den här inställningen kommer nog inte förändras inom en överskådlig framtid. Det finns en rad olika lagar som reglerar vem som får äga vapen. I den här artikeln redogör vi för dessa lagar.

Tyvärr har den ökande brottsligheten lett till att det finns fler vapen i omlopp. Detta ökar kraven på polismyndigheten. Det ökar också kraven på landets försvarsadvokater.

Flera advokatbyråer ser därför en växande verksamhet som har tagit sig an större ärenden.

Vem får äga vapen?

 • En ansökan om vapenlicens får endast göras av myndiga personer. Du måste därför vara minst 18 år gammal för att göra en ansökan.
 • Du måste dessutom ha varit en skötsam medborgare utan brottsregister.

Detta är de så kallade grundkraven. I anslutning till detta måste du ha ett syfte med att vilja äga vapen. Två vanliga syften kan vara jakt eller tävlingsskytte. Du kan också bli beviljat ett begränsat tillstånd om du exempelvis vill äga och förvara en pistol.

 • Personer som vill äga vapen i jaktsyfte måste också ha en jaktexamen. Denna examen är ett slags bevis på att du faktiskt har som syfte att bedriva jakt. I samband med att du ansöker om tillstånd kommer polisen avgöra om din ansökan bör godkännas eller avslås.
 • Tävlingsskytte utgör ett annat legitimt skäl för att ansöka om vapenlicens. Du måste dock vara medlem i en förening för att få din ansökan godkänd. Även här kan man säga att medlemskapet är ett slags bevis på ditt egentliga syfte med licensen. Polisen kommer kontrollera din bakgrund innan du blir godkänd.

Det är viktigt att du alltid har din vapenlicens nära till hands. Du kan exempelvis inte transportera din pistol eller ditt gevär utan licensen. 

Ibland kan det uppstå gråzoner gällande detta. Det kan exempelvis handla om att du vill importera ett vapen från ett annat land. Du bör alltid kolla på polisens hemsida innan du tar en sådant beslut.

Behöver du mer kunskap om din licens, eller behöver du mer information om hur du gör en ansökan? En advokatbyrå kan hjälpa dig med dessa frågor. RiVe kan ge dig en vass edge.

Konsekvenser av att ta bort vapenlagarna

Chefsjurist tar upp frågan om människohandel i Dagens Juridik. Människohandel är bara en av de verksamheter som kriminella bedriver för att dra in pengar. En annan aktivitet är försäljning av vapen och droger.

Samhället har som främsta uppgift att beivra brott och skydda medborgarna. Syftet med vapenlagarna är således att skapa ett tryggt samhälle. Endast människor med ett klart syfte bör få tillgång till att hantera och använda vapen.

Utan dessa lagar skulle förmodligen statistiken för våldsbrott stiga kraftigt. Faktum är att det ökande våldet i samhället redan nu kan härledas till det ökande antalet vapen i omlopp, trots de strikta lagarna.

Tulltjänstemän och poliser beslagtar varje år en stor mängd vapen. De kriminella importerar ofta från länder som har en historia av konflikt. Det kommer fortfarande många pistoler och gevär från Balkanländerna, trots att kriget där nere sedan länge är över.

Detta utgör ett problem ur flera perspektiv. Många av dessa gevär är konstruerade för att göra stor skada. När de hamnar på gatan kan det få förödande konsekvenser.

I dagsläget kan inte polisen uppskatta hur många illegala vapen som finns i Sverige. Man kan endast göra estimeringar baserat på de beslag som görs varje år. De kan också få fram en del siffror genom att studera förundersökningsprotokoll och beslag i samband med gripanden.

Den ökande brottsligheten kopplat till licenser

Denna dystra brottsutveckling skapar större krav på de som har licens. Vi har tidigare i den här artikeln betonat vikten av att alltid ha med sig licensen när du bär vapen. Detta är inte bara viktigt för din egen säkerhet om du skulle bli stoppad av en polis.

Det är också viktigt för att polisen inte ska slösa resurser på någon som har en licens. Vi har redan nämnt den ökande brottsligheten och dess konsekvenser. Polisen har begränsade resurser och de bör lägga tiden på att jaga riktiga brottslingar. 

Men vad händer en person som har ett vapen i hemmet utan licens? Tidpunkten för när du berättar om vapeninnehav kan vara avgörande. Om polisen av någon anledning skulle upptäcka ett vapen hos dig kommer du i vilket fall bli åtalad för detta.

Om du på förhand berättar att du har ett vapen hemma kan du få en strafflindring. Låt oss säga att du har en pistol hemma i samlarsyfte. Det kan exempelvis handla om en äldre pistol som du har ärvt. Den kanske har ett immateriellt värde för dig på grund av att du har ärvt den från en gammal släkting.

Detta innehav är i vilket fall olagligt. I tidigare domslut kan vi dock läsa om vikten av att vara ärlig gällande ett vapeninnehav. I artikeln vi länkar ovan skulle polisen genomföra en husrannsakan hos en person. Innan polisen skulle genomföra husrannsakan erkände mannen att han hade en pistol i hemmet.

Han fick dock ingen strafflindring på grund av att han berättade detta när han visste att en husrannsakning skulle ske. Han insåg därför att de förmodligen skulle hitta pistolen. I detta fall borde han ha berättat om pistolen tidigare, redan när han blev förhörd första gången.

Sammanfattning

I den här artikeln har vi berättat om några av lagarna som kontrollerar licenserna. Vi har även lyft ett perspektiv relaterat till samhället och brottslighet. En ansökan om licens kan ta lång tid, det är därför en bra idé att vara ute i god tid.

Kan fastighetsrätt leda till lägre hyror?

Fastighetsrätten kan upplevas som komplex och svårhanterlig. Bostadsbyggande och äganderätten är dock två komplicerade områden som innefattar många faktorer. De svenska lagstiftarna har därför skapat många lagar som är ämnade för att skydda fastighetsägare, hyresgäster och miljön. 

Fastighetsrätt i Sundsvall är ett komplicerat område. Många av stadens byggnader ligger nämligen i tätbebyggelse. Lägg därtill flera byggnader i innerstaden som har funnits i flera sekel. Myndigheterna har därför vidtagit åtgärder för att främja en sund utveckling av staden.

Detta är bara ett exempel på när myndigheterna tolkar lagarna extra hårt. Men kan verkligen fastighetsrätten skapa lägre hyror med alla dessa komplicerade lagar? 

Ja, personer som bor i hyresrätter skyddas av flera lagar. Du kan exempelvis få hyran nedsatt om du bor i en lägenhet med mycket buller. Det kan exempelvis handla om att det finns en byggarbetsplats utanför lägenheten.

Det kan också handla om andra faktorer som sänker levnadsstandarden. Ett exempel är närliggande infrastruktur som skapar ständigt buller. Ett hus som täcker ditt ljusinsläpp kan också sänka din hyra.

Som du kanske märker finns det flera försvårande omständigheter. Sammantaget kan man konstatera att fastighetsrätten är komplicerad av en anledning; rättigheterna för den enskilde individen bör inte inskränkas av en girig bostadsägare eller en expansiv bostadsbyggare.

Det marknadsförda och det faktiska värdet

I grund och botten handlar det om att en lägenhet ska överensstämma med marknadsföringen. Som hyresgäst kan man kanske inte räkna med att hyra en toppmodern lägenhet om hyran redan är låg.

Det kan dock vara svårt att tolka vad som bör inkluderas i lagstiftningen. Som hyresgäst har man rättigheter. Detta gäller för alla personer som hyr en bostad.

Hyresgästen kan exempelvis få en nedsättning av hyran, även om denne har misskött sina skyldigheter. Bostaden måste leva upp till de krav som finns i hyreslagen.

Hyresgästen kan dock få betala för skador som denne lämnat efter sig i boendet. Detta är dock en annan del av fastighetsrätten som vi inte kommer lyfta i den här artikeln.

Ur ett teoretiskt perspektiv, vilka faktorer tar man hänsyn till som kan rendera i en hyressänkning?

Vi har redan redogjort för några av de praktiska anledningarna. Detta kan som sagt innefatta bristfälligt ljus i lägenheten eller buller.

Ur ett teoretiskt perspektiv brukar man prata om brist i boendet. Bristen kan exempelvis innefatta saker som inte fungerar i lägenheten. Det kan handla om ett trasigt kök eller badrum.

Detta kan i sin tur begränsa nyttjanderätten, vilket kan föranleda ökade kostnader för hyresgästen. En eventuell prisreduktion för bostaden är därmed både logisk och försvarbar.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att fastighetsrätten kan leda till lägre hyror. Ibland kan man tycka att hyresgäster och enskilda fastighetsägare har ett för starkt skydd. En fastighetsägare måste exempelvis ta hänsyn till många olika faktorer när denne vill vräka en hyresgäst eller bygga en bostad.

Vi får dock inte glömma hur det skulle se ut om inte dessa lagar och regler existerade. I dessa fall skulle många hyresgäster få bo under dåliga förhållanden. Det skulle dessutom byggas bostäder på olämpliga platser.

När fastighetsrätten inte förespråkar lägre hyror

Ibland får hyresgästen leva med förhållanden som sänker tillvaron. En fastighet som ligger i ett tätbefolkat område kommer av naturliga skäl omringas av mer buller. I dessa fall är det inte tal om en brist i boendestandarden.

Som hyresgäst kan du också få leva med buller och oljud under en viss tidsperiod, utan att få en hyressänkning. Det kan dock vara svårt att tolka vad som bör rendera i en hyressänkning respektive vad som bör betraktas vara en acceptabel boendemiljö.

Återigen brukar man göra en skillnad på fastigheter som ligger i tätbebyggelse. Det hör ofta till vardagen att dessa fastigheter kommer omringas av en del buller från trafik och dylikt. Detta inkluderar också byggprojekt. 

Ibland är det upp till kommunen eller andra fastighetsägare att ta deras ansvar. Det kan exempelvis handla om en fastighetsägare som tillåter en bar på bottenvåningen av deras fastighet. Detta kan definitivt utgöra ett störningsmoment för närliggande lägenheter.

I dessa fall brukar kommunen kliva in och reglera bostadsförhållandena. De kan exempelvis ta bort serveringstillståndet om inte baren följer riktlinjerna.

Det finns med andra ord många faktorer att ta hänsyn till när man tar ett beslut. Om vi dessutom lägger till tolkningen av lagarna blir det ännu mera komplicerat. 

Professor i fastighetsrätt håller inte med om viktiga beslut. Detta är varken ovanligt eller konstigt. Om flera sakkunniga inom området inte håller med om besluten kan det dock utgöra ett problem. 

Politiker och personer inom ledande positioner bör alltid utgå från vad det sakkunniga har att säga om sakfrågan. Annars riskerar de att ta ett beslut som saknar vetenskaplig grund.

Detta är extra viktigt för områden där företag bedriver affärsverksamhet och privatpersoner har deras bostäder. Ett sådant område kan enkelt bli för kommersialiserat, vilket kan leda till en sänkt boendemiljö.

Marknadshyror

Se vad Expressen säger om kopplingen mellan fastighetsrätt och hyror. Det finns alltid människor som förespråkar marknadshyror för samtliga privatpersoner i Sverige. Vad skulle detta innebära i praktiken?

De positiva fördelarna som vi har listat i den här artikeln skulle i princip försvinna. Marknadshyror skulle skapa en stark position för samtliga fastighetsägare. De skulle kunna tvinga hyresgäster att gå med på hyreshöjningar som inte är möjliga idag.

Rent krasst sett kan man säga att fattiga människor skulle få leva under riktigt dåliga förhållanden. I många länder har marknadshyrorna redan en stark ställning. I dessa länder blir förhållandet mellan hyresgästen och bostadsägaren väldigt viktig.

Det är genom denna relation som man kan åstadkomma en förbättring i boendemiljön. Återigen kommer pengarna in i bilden. En person som betalar en hög hyra kommer med stor sannolikhet kunna sätta mer press på sin hyresvärd.

Personer som saknar pengar kommer i sin tur inte kunna sätta lika mycket press. Hyresvärden vet att de mer eller mindre är tvingade till att bo kvar, oavsett om boendemiljön är bra eller dålig.

Detta skapar sammanfattningsvis en orättvis boendemarknad som kommer få fler problem än vad vi har idag. Marknadshyror bör därför inte vara ett alternativ så länge vi lever i ett välfärdssamhälle.

Vikten av sunda arbetsförhållanden på jobbet

Trivsel på arbetsplatsen kan inte nog understrykas. Det är något som de flesta vid det här laget har insett och många arbetsgivare gör vad de kan för att ta hand om sina anställda. De ger dem olika former av förmåner eller bonus. Samtidigt så är det viktigt att tänka på den psykiska sidan. Att det inte ska finnas någon form av mobbning. Sunda arbetsförhållanden är ett måste, något som alla har rätt till. 

Ibland så fungerar det inte riktigt som det ska. Du kan ha situationer där någon talar illa om andra, en kollega som fryses ut eller på annat sätt upplever att inte vara önskvärd. Eller så är det arbetsgivaren som handlar på fel sätt. Som antingen utövar påtryckningar eller rentav avskedar personal, trots att de inte har brutit mot några regler. Då kan det vara bra att ha en duktig jurist vid sin sida. Någon som kan tyda lagen och hjälpa dig få upprättelse.  

Rätten att öppna munnen

Det finns ingen som helst anledning till att någon ska lida. Att inte alla ska ha det bra, både på jobbet och i hemmet. Därför har alla också ett ansvar för att det ska ske. Dels genom att behandla alla på ett korrekt sätt. Att göra vad du kan för de som är under dig på arbetsplatsen, eller beroende av dig på andra sätt, inte har någon orsak till att klaga. 

I tillägg så har de som jobbar inom vissa yrken ytterligare ett ansvar. Det handlar om rätten att öppna munnen. Att anmäla misstankar om missförhållanden av olika slag. Bland annat så inkluderar detta vårdpersonal och socialarbetare. De kommer ofta folk in på livet och kan se sådant som andra inte märker. Ett barn som är i farozonen för misshandel eller försummelse. En äldre person som kanske blir lurad på sina pengar.

Ibland kan problemet uppstå på själva arbetsplatsen. Du ska inte behöva tveka innan du rapporterar något som du tycker verkar misstänkt. Tyvärr har det varit situationer där de som sagt ifrån råkat illa ut. Men då vände de sig till rätt firma, och fick hjälp. Se hur RiVe hjälpt till med missförhållanden i Hedemora kommun.

Allt är inte över

Andra gånger kan det vara så att du hamnat i en situation som är svår att ta sig ur. Skulderna växer, och du vet inte vad du ska ta dig till. Det är inte säkert att allt är ditt fel, och därför bör du vända dig till en advokat. De kan se vad som kan göras praktiskt, för att det inte ska bli värre. Läs mer om fallet där RiVe räddade åkeri från att gå i konkurs tack vare kreativa lösningar. 

Det är alltid bäst att anlita någon med kompetens och erfarenhet. Alla har sitt område, där de är experter. Om du har problem som har att göra med din arbetsplats så bör du vända dig till en jurist. Helst någon som specialiserat sig på arbetsrätt och som vet vad det hela handlar om. Du har ofta fler utvägar än du tror, och de kan hjälpa dig komma fram till en realistisk lösning. 

I det här fallet så var det en helt ny struktur av verksamheten. Juristerna visste vilka regler som gällde och vad verksamheten hade för alternativ. Det kanske inte var det roligaste att behöva säga upp så många anställda, men det var det enda som fungerade. När det helt plötsligt kommer en pandemi så måste du börja tänka i nya banor. Eller anlita någon som klarar av att göra det. 

Lagens långa arm täcker arbetsplatserna

Det finns flera lagar som reglerar arbetsförhållanden. Sverige är känt för sin långa och brokiga historia med fackföreningar. Tidvis har det varit hårda kamper, men det har lett till en väl avrundad arbetssituation. Nu för tiden är det mesta täckt av de lagar och avtal som finns. Det gör att alla parter kan slappna av lite, för det är ju bara att följa det som lagen säger. 

Samtidigt så har nya förhållanden uppstått och det är alltid viktigt att uppdatera lagboken. Men det är inte så lätt som det låter. Alla parter måste återigen komma överens och det går inte alltid så smidigt. Risk för kris hos regeringen berättar DN här efter LAS-förhandlingar kraschat. 

Nya tag är viktiga, men det gäller att vara praktisk. Hur du kommer fram till en lösning som alla kan acceptera är något som experterna sliter med. Jurister och politiker jobbar hårt för att komma överens, alla har något att säga och sina egna intressen att bevaka. 

Trivsel på jobbet

Det är alltså flera faktorer som spelar in när det kommer till sunda förhållanden på arbetsplatsen. Du har dina rättigheter, de avtal som säger att vissa saker bara är på ett visst sätt. Ingen ifrågasätter till exempel rätten till ett visst antal veckors semester. I många länder så har de färre dagar, en del har inte mycket mer än ett par veckor om året. 

Lagen säger också att alla ska behandlas lika, det vill säga med respekt. Du kan ha en viss position, grundat på din utbildning. Men det betyder inte att andra är mindre värda. Det talas mycket om stämningen på arbetsplatsen, just för att den är så viktig. En del företag gör personlighetstest innan de nyanställer. Tanken är att de ska få personal som passar ihop och kan jobba som ett team. 

Du kan inte avskeda de anställda hur som helst, det är också täckt av lagen. Därför är det viktigt att vara försiktig eller noggrann när du anställer. Försök att få medarbetare som kan bidra till trivseln på jobbet, förutom de uppgifter de har att fullfölja. 

När något går fel

För det mesta så fungerar det. Jobbet flyter på, folk börjar och slutar på en arbetsplats. Men ibland så slår det slint. Det kan vara en orättvis uppsägning. Eller i alla fall tycker den anställda att det har blivit fel. Något som är vanligare än de flesta tror är att jobbet försvunnit när du kommer tillbaka efter mammaledigheten. Men det kan också vara som i fallet med Lex Sarah fallet, där socialarbetarna fick problem när de sa ifrån om missförhållanden. 

Till din hjälp har du då experterna på arbetsrätt. De kan dessa lagar utan och innan. Helt säkert har de ett starkt grepp om vad de nya lagarna kommer att innebära, och hur de ska tillämpas. Därför kan du känna dig säker med dem vid din sida. Har något gått fel kan de hjälpa dig rätta till det. Vid uppsägning kanske du inte vill ha tillbaka just den anställningen. Men helt klart någon form av kompensation. Låt dina jurister ta hand om dig.

« Äldre inlägg

© 2022 Smixr.se

Tema av Anders NorenUpp ↑