Marknadsföringstips

Kategori: Allmänt (Sida 1 av 6)

Hur den moderna skolan kan förbättras

Skolväsendets effektivitet är en evigt aktuell fråga i de politiska rummen. De olika partierna har ofta olika teorier till vad som skapar en bra skolmiljö. Ibland slår deras reformer fel. Detta är olyckligt, inte minst på grund utav de elever som kommer i kläm.

Den moderna skolan bör tänka om vad gäller ämnesområdena. Vissa ämnesområden kommer förmodligen vara lika aktuella om 100 år. Jag tänker främst på språk, naturvetenskap och teknik. Frågan är kanske inte vilka ämnen som vi ska ta bort. Det handlar nog mer om att anpassa utbudet för att göra ungdomarna redo för arbetsmarknaden.

Som du redan vet har stora delar av näringslivet digitaliserats. Många företag har ett stort behov av personer med god kunskap inom de olika programmeringsspråken. Trots detta får inte särskilt många elever lära sig dessa språk under högstadiet eller gymnasiet. Detta är märkligt samt skapar en stor obalans. Elever som läser tekniska ämnen bör erbjudas mer sådana kurser. 

Detta skulle vara en naturlig utveckling. Undervisningen verkar dock ha tagit fasta på många av de gamla verktygen inom IT-branschen. Med flera excelutbildningar har du en god grund att stå på. Detta gäller även övriga delar av Officepaketet. Men nog måste IT-branschen ha utvecklats under de senaste 25 åren?

Officepaketet har funnits med som undervisningsämne i flera gymnasieprogram. Det är viktigt att kunna använda denna mjukvara i arbetslivet. Det är dock inte att betrakta som en spetskompetens.

Samhället överlag har ett stort fokus på eftergymnasialutbildning. Är det verkligen rimligt att elever ska behöva studera vidare innan de blir attraktiva på arbetsmarknaden?

Det är förmodligen bara de yrkesförberedande programmen som kan erbjuda goda yrkesmöjligheter efter studenten. Flera program måste kunna erbjuda denna möjlighet. 

Konkreta förbättringsområden

 • Utbildningsväsendet måste kunna fånga upp unga personers talanger. I många fall handlar det om att låta barnen hitta deras kall. Samtidigt måste man poängtera att vissa kurser måste läsas av alla. Man bör dock individanpassa utbildningen i den mån det är möjligt.
 • Undervisningen måste bli mer digitaliserad. Detta är enormt viktigt för att kunna anpassa barnen till den moderna arbetsmarknaden där många företag är helt distansbaserade. Många företag kräver ofta att de anställda ska inse vikten av eget ansvar och kunna få saker och ting gjorda utan övervakning.
 • Våga anpassa utbildningen, oavsett vad andra länder har valt att fokusera på. I Sverige bestämde vi oss tidigt för att satsa på engelska. Detta kanske var ett konstigt beslut på grund av att vi saknar naturliga kopplingar med den engelskspråkiga världen. Detta skulle dock visa sig vara ett mycket bra drag.
 • Många svenska elever har haft stor nytta av sina engelskaskunskaper i arbetslivet. Det har också gjort vår befolkning internationaliserad, och vi har kunnat arbeta på flera olika kontinenter.
 • Regeringen måste ha samma mod i denna fråga även under 2000-talet. Nu kanske fokuset borde förändras en smula. Vi har redan lyft vikten av de IT-relaterade ämnena. Kanske måste vi våga införa programmering och andra IT-kurser på de svenska skolorna.
 • Samtidigt måste inte alla elever lära sig IT-program. Det bör dock poängteras att de digitaliserade yrkena ökar för varje år. Det går därför att argumentera för detta ämnesområde.
 • Eleverna bör själva få välja en stor del av kursutbudet, läs mer om vilken kurs som är bäst för dig. Det egna valet bör i vilket fall omfatta minst 5 kurser.

Det finns många förbättringsområden, och det är omöjligt att lista alla i en och samma artikel. Regeringens ansvar är dock att avgränsa vilka ämnesområden som är viktigast.

Ungdomarnas önskan

Computer Sweden intervjuar ungdomar som vill lära sig Excel. Detta är bara ett exempel på hur elever vill lära sig mer av de IT-relaterade områdena. Det finns dock flera bevis på detta.

Tänk på alla ungdomar som gör karriärer på sociala medier. De lär sig bland annat att formatera videos samt att skapa innehåll på nätet. Denna del av den svenska ekonomin verkar ofta i det dolda.

Många vuxna saknar kunskap om vad ungdomarna gör på nätet. De verkar ta för givet att de endast sysslar med sådant som inte skapar något värde. Samtidigt ser vi alla dessa ungdomar som skapar värde både för deras egna liv och samhället.

Ett exempel på detta är spelentreprenörerna. Den svenska spelindustrin är väldigt stor och vi har flera företag som har tagit världen med storm. Deras företag har i sin tur skapat mycket värde för Sverige, inte minst på grund av ökade skatteintäkter.

Vi kan också se på alla IT-entreprenörer, som ofta började deras karriärer på nätet. Grundaren av Spotify är ett exempel. Frågan är dock om han lärde sig mycket av det han kan genom skolundervisningen.

En sak är dock säker, han kunde ta del av de proaktiva åtgärderna från staten som skapade snabbt internet och datorer till stora delar av befolkningen. Detta har varit en enorm dragkraft för många unga entreprenörer.

Framtidens unga vuxna måste få samma verktyg för att lyckas. Vi har pratat om programmering flera gånger i den här artikeln. Det tåls att nämnas igen. Digitaliserade IT-lösningar är med stor sannolikhet framtiden, inte minst för att vi tenderar att göra det allra mesta på internet.

Sverige har en historia av att ligga i framkant inom denna sektor. Det vore synd om denna utveckling skulle avstanna på grund av att vi inte kan motivera ungdomarna. 

Sammanfattning

Det finns många faktorer att ta hänsyn till när man debatterar skolan. I grund och botten måste elevernas utveckling komma i första rum. Vi måste därför ha politiker som värnar om ungdomarna och inte om deras egna karriärer.

Ibland kan man behöva ta svåra beslut som politiker. Beslut som inte nödvändigtvis är populära hos den stora allmänheten. Man måste dock ha ett framtidsperspektiv och i vissa fall måste man ta beslut som kanske inte befolkningen förstår. 

Vi kan exempelvis ta internet och datorer som subventionerades på 1990- samt 2000-talet. Många människor visste inte då att internet skulle ta över stora delar av samhället. 

I den här artikeln har vi också pratat om vikten av att underlätta för företagen. De behöver kompetent personal och utbildningen måste inriktas mot deras behov. Viktigt med utveckling inom företaget, vilket ofta betyder nya verksamhetsområden.

Historiskt sett har Sverige kanske inte varit det bästa landet vad gäller att ta hand om företagen. Skatterna har varit höga och det har varit svårt att driva företag. Sverige har dock varit bra på att ta hand om andra företagsbehov.

Man har bland annat kunnat erbjuda utbildade medarbetare. Utbildning är som bekant gratis i Sverige, vilket borde kunna skapa tillräckligt med personal inom varje verksamhetsområde. Detta arbete bör vi börja med redan i grundskolan.

Eleverna kan sedan välja inriktning på gymnasiet när de förhoppningsvis vet mer om deras olika talanger. 

Låna pengar som timanställd

I dagens samhälle är det inte så lätt att få fast anställning. Ett stort antal företag föredrar att leja personal på kortare tid, som konsulter eller timanställda. Du kan jobba på det här sättet i många år, och alltid ha tillräckligt med pengar i lönekuvertet. Men det är inte alltid lika lätt att få lån eller göra andra saker utan ett fast jobb. 

Men eftersom det är så vanligt så börjar även kreditbolag och banker att förändra sin syn på saken. Du kan idag göra mycket mer än tidigare, trots att du är timanställd. Samtidigt så har det flera fördelar med att jobba utan att vara fast, så att säga. Det gäller bara att veta vad du gör och vilka rättigheter du har som timanställd. 

Jobba som timanställd eller fast?

Vilken form av anställning och löneavtal som är bäst kan alltså variera. Mycket beror på din egen situation. Och det är möjligt att vara både fast och timanställd på samma gång. Vad som kan vara jobbigt är att inte veta hur mycket du får i lön varje månad. Å andra sidan så har du ju chansen att få mer än förra månaden. Beroende på hur många timmar du jobbat. Rive förklarar skillnaden på en timanställning och fast så du kan välja rätt. 

De jämför de olika sätten att jobba på som skillnaden mellan päron och äpplen. En ganska bra illustration eftersom du inte kan säga vilket som är bättre än det andra. Allt beror på din ekonomi och vilka framtidsplaner du har. Ibland kan det vara skönt att vara timanställd. Att ha chansen att jobba lite mer och få ut en större lön. Eller att inte vara lika bunden som en fast anställning ofta för med sig. 

Men allt det här kan vara komplicerat och inte alltid så tydligt. Du gör väl i att kontakta experterna för att få råd om du har några frågor. Jobb och karriär är viktiga saker som de flesta tar på allvar. Det gäller ofta att planera för framtiden långt innan du vet hur den blir. När du vill anlita proffsen ska du vända dig till https://rive.se/arbetsratt/stockholm/

Låna pengar utan fast anställning

Banker är bara intresserade av en sak. De vill tjäna pengar, och därför måste de vara säkra på att du kan betala tillbaka det lån du ansöker om. Fast anställning är fortfarande ett krav på flera ställen, men tiderna börjar förändras något. För även bankerna har insett att folk som jobbar som frilansare eller är timanställda ofta har en mycket bra ekonomi. Det är ett sätt att jobba på som är annorlunda, men precis lika organiserat. Aftonbladet reder ut begreppen om hur det fungerar med fast vs timanställning. 

Naturligtvis måste du se över din ekonomi innan du ansöker om ett lån. För pengarna ska betalas tillbaka, och det med ränta. Du kan inte skylla på att du inte fick lika många timmar den här månaden, det är ingen som är intresserad av dina personliga problem. Det låter krasst men lån är en fråga om affärer. Du kan köpa det du önskar och banken får in lite extra pengar. Inte så lite, för räntorna är ganska höga. 

Så se till att ha allting dokumenterat och planerat innan du går till banken. Även en timanställd eller frilansare har ju papper på sina inkomster. Du kan be din arbetsgivare om ett dokument för att styrka dina inkomster. Om du kan bevisa för banken att du har en stadig ekonomi så är chanserna stora att du får ett lån även utan fast anställning. 

Utnyttja din fritid fullt ut

Livet är inte bara arbete och banklån. Du måste ta dig tid att njuta lite också. För många så är fritiden minst lika viktig som arbetet. Det är inte alla som satsar på karriären, utan jobbet är bara ett sätt att få in pengar på. Återigen så är båda alternativen bra. Om du kan hitta ett jobb där du trivs och kan gå framåt så är det alltid ett plus. För du tillbringar ganska många timmar på arbetsplatsen. 

Timanställda, fast anställda, frilansare och konsulter har alla något gemensamt. Behovet av att koppla av och göra någonting annat. Tillbringa tid med familjen, sporta eller gå på krogen. Vad det än är som får dig att ladda batterierna inför nästa vecka. Många hinner med en hel del även på kvällarna, men annars så har du ju alltid helgerna. SVT rapporterar var du kan åka skidor i Stockholm. 

Dra nytta av de visa

Livet kan vara nog så krångligt, vare sig du har fast anställning eller timlön. Som tur är så behöver du inte göra allting själv utan det finns experter för varje område. Någon som har utbildat sig och lärt sig allt om en särskild inriktning. Det kan vara arbetsrätt eller IT, du hittar alltid professionell personal som trivs med ett visst ämne. Se till att utnyttja dessa experter så du inte gör några onödiga misstag. Du måste inte kunna eller göra allting själv. 

Det är klart att du bör välja dina experter noga. Läs på innan du kontaktar någon och se vilket rykte de har. En jurist till exempel bör ha all den legitimation som krävs för att utöva sitt yrke. I tillägg så är erfarenhet något som väger tungt. Ju mer de känner till och har jobbat med ett visst problem desto bättre. För dig kanske det är nytt, men det är ju också därför som du vänder dig till dem. 

Nu är det inte alla som är ärliga eller pålitliga. Det är inte bara utbildning som räknas för att du ska bli duktig på någonting. Ett gott bemötande kan vara viktigt, att du blir behandlad som den viktiga klient du är. Och då och då stöter du på någon som verkligen har gått långt från den smala vägen. Ibland har jurister och advokater meningsskiljaktigheter. 

Timanställda som har bra ekonomi

Beroende på hur mycket du jobbar och tjänar så kan du lägga upp en plan. Egentligen har det inte så mycket att göra med inkomst. För vare sig du har mycket eller lite så kan en budget hjälpa dig att få ut mer från varje krona. Du kan ha en bra ekonomi oavsett vilken anställningsform du väljer. Så det behöver inte bli komplicerat bara för att du är timanställd. 

Timanställda kan låna pengar, köpa hus och leva precis som alla andra. Nyckeln är en ordnad ekonomi, och det beror mer på personen än anställningen. Se till att ha allting i ordning, att inte dra på dig onödiga skulder utan alltid ligga steget före. Du vet aldrig när du kan behöva ansöka om ett banklån, och då är det viktigt att bevisa hur ärlig och pålitlig du är. 

Faran av att slarva med bokföringen

Bokföring är något som alla måste ta på allvar. Inte så att du måste göra allting själv. Det finns en anledning till varför just det här är en av de vanligaste sakerna som outsourcas. Men helt klart kan du inte undvika din bokföring. Den försvinner inte om du försummar den. Tvärtom finns det många lagar runt den så kallade dagliga eller löpande bokföringen. Förutom dessa så ligger det i ditt eget intresse att inte slarva med böckerna. 

De flesta som driver en verksamhet är väl medvetna om vikten av att vara organiserade. Om du inte har kontroll över dina utgifter eller vad som sker på firman är det lätt att pengarna tar slut. Eller att dina kunder inte får det de har beställt, och så vidare. Att vara medveten om företagets aktiviteter innebär inte att du kontrollerar precis allt. Men just bokföringen är något som varje ledare gör väl i att syna noga varje månad. 

Hur du sköter bokföringen

De flesta lejer ut sina böcker till någon annan. När företaget vuxit till sig och blivit stort så kanske det lönar sig att ha en hel avdelning som tar hand om det ekonomiska. Eller i alla fall en grupp med anställda som sköter jobbet. Men för de flesta mindre och medelstora företag är det både praktiskt och lönsamt att anlita en utomstående firma. Viktigt med en bra bokföringsbyrå i Stockholm som kan hjälpa dig. 

En fördel med att göra detta är att du får ett antal experter som sköter dina affärer. Din bokföring och redovisning för att vara mer exakt. Om du skulle anställa någon för att utföra de samma uppgifterna kunde det bli ganska dyrt. För på en bokföringsbyrå har du ofta flera personer som tillsammans har en gedigen kunskapsbank. Allt det här och mer därtill finns där för dina siffror. Många väljer saldoredo.se för att de är erfarna och noggranna.

När siffrorna inte är jämna

Målet för alla verksamheter är att inkomsterna ska utväga utgifterna. Du ska mer eller mindre stadigt gå framåt, tjäna pengar på ditt arbete. Många investerar vinsten i företaget och väntar tills det blivit ännu mer solitt innan de börja njuta av sin investering. Andra drar ner på sin arbetstid redan på ett tidigt stadium. För dem är egen firma ett sätt att frigöra mer tid för familj eller annat. 

Men ibland så fungerar det inte riktigt som du tänkt dig. Siffrorna blir inte jämna. Intäkterna är så gott som lika stora som utgifterna, men du har lagt ner en massa tid på att gå framåt. Eller ännu värre, böckerna är bildligt talat helt röda. Det finns mycket som kan gå fel och ibland drabbar det även de större verksamheterna. Svårt med bokföringen i Stockholm på grund av corona. Läs mer i Aftonbladets artikel

Bättra på dina siffror

Det är klart att ibland så går det inte att vända på trenden. Speciellt inte om den beror på sådant som är utanför din kontroll. En pandemi kan du inte göra så mycket åt. Eller om oljepriset går upp eller ner, vilket brukar påverka en hel del branscher. Strejker och andra drastiska åtgärder kan även de göra att siffrorna blir lägre. 

Men något som alla kan göra är att sköta om sina böcker. Se till att allt förs in i rätt tid och att allting är under kontroll. Du kanske inte tjänar så mycket pengar på det här, men helt klart så sparar du en hel del. För böterna och straffavgifterna kan vara nog så höga. Och ibland blir det ännu värre om du gör något fel. SVT berättar om varför du ska vara noggrann med bokföring och redovisning. 

Ta bokföringen på allvar

Faktum är att staten inte gärna ser genom fingrarna när det kommer till redovisningar och liknande ekonomiska krav. De vill att allt ska vara genomskinligt och korrekt. Allt ska levereras i tid, nåde den som är sen. Ibland gör de stickprov för att kontrollera att det du säger är sant, och så vidare. För det mesta kommer folk undan med en varning, men ibland kan straffet bli ännu strängare. Läs i Aftonbladet om faran av att slarva med bokföringen. 

Det är klart att de flesta inte kommer så långt att de hamnar i fängelse. För det mesta så sköter folk sin bokföring och ser till att alla siffror är uppdaterade. Samtidigt som lagen påbjuder allt det här så är det också bäst för dig själv. För allt som sker i en verksamhet påverkar dess framskred. Om du ser att något fungerar så kanske du vill satsa lite extra just där. Och även motsatsen. När en avdelning eller en viss kampanj inte ger de efterlängtade resultaten kanske du bör lägga ner projektet så fort som möjligt. 

Nyttan av en korrekt bokföring

Ju mer underlag du har för dina beslut desto mer stämmer de överens med verkligheten. När du vet exakt var företaget står rent ekonomiskt så blir det enklare att bestämma hur du ska gå vidare. Din budget kommer att bli mer balanserad, och praktisk. Du riskerar inte att spräcka plånboken så fort något kommer igång. Istället har du kontroll och vet vad du har att röra dig med. 

Naturligtvis så kan det alltid uppstå situationer när du måste justera din budget. Du kan behöva ta ut ett lån för större inköp eller på andra sätt justera din ekonomi. Men den dagliga driften, och likaså de långsiktiga målen, är väl kontrollerade och baserade på verkliga siffror. 

En duktig chef ser över rapporterna regelbundet. Nu för tiden är det enklare att se vad som händer med bokföringen, för allt ligger inne på data. Många har molnbaserade tjänster vilket gör det ännu mer tillgängligt. Oavsett var du befinner dig kan du ha kontroll över din bokföring. Om du är på tjänsteresa eller utanför kontoret av andra orsaker kan du alltid komma åt dina siffror. 

Slarva aldrig med din bokföring

Så när det kommer till den ekonomiska biten så är faktiskt företagare och staten mer eller mindre överens. Det är inte bra att slarva med sin bokföring. I värsta fall kan det leda till fängelse, men även att förlora kontrollen över din verksamhet är bra illa. Genom att regelbundet se över siffrorna kan du upptäcka problem i god tid. Dina prognoser har större chans att lyckas eftersom du vet vad du håller på med. 

Bokföring är något som du aldrig kommer undan. Både i privatlivet och på företaget så är det något som är viktigt att satsa på. Det vill säga att ha kontroll över sin ekonomi är ett bra sätt att ha råd med mer. Att ha tillräckligt med resurser för att gå framåt, för att investera i din verksamhet. 

Lagarna kring vapeninnehav

Den svenska regeringen vill begränsa medborgarnas tillgång till vapen. Den här inställningen kommer nog inte förändras inom en överskådlig framtid. Det finns en rad olika lagar som reglerar vem som får äga vapen. I den här artikeln redogör vi för dessa lagar.

Tyvärr har den ökande brottsligheten lett till att det finns fler vapen i omlopp. Detta ökar kraven på polismyndigheten. Det ökar också kraven på landets försvarsadvokater.

Flera advokatbyråer ser därför en växande verksamhet som har tagit sig an större ärenden.

Vem får äga vapen?

 • En ansökan om vapenlicens får endast göras av myndiga personer. Du måste därför vara minst 18 år gammal för att göra en ansökan.
 • Du måste dessutom ha varit en skötsam medborgare utan brottsregister.

Detta är de så kallade grundkraven. I anslutning till detta måste du ha ett syfte med att vilja äga vapen. Två vanliga syften kan vara jakt eller tävlingsskytte. Du kan också bli beviljat ett begränsat tillstånd om du exempelvis vill äga och förvara en pistol.

 • Personer som vill äga vapen i jaktsyfte måste också ha en jaktexamen. Denna examen är ett slags bevis på att du faktiskt har som syfte att bedriva jakt. I samband med att du ansöker om tillstånd kommer polisen avgöra om din ansökan bör godkännas eller avslås.
 • Tävlingsskytte utgör ett annat legitimt skäl för att ansöka om vapenlicens. Du måste dock vara medlem i en förening för att få din ansökan godkänd. Även här kan man säga att medlemskapet är ett slags bevis på ditt egentliga syfte med licensen. Polisen kommer kontrollera din bakgrund innan du blir godkänd.

Det är viktigt att du alltid har din vapenlicens nära till hands. Du kan exempelvis inte transportera din pistol eller ditt gevär utan licensen. 

Ibland kan det uppstå gråzoner gällande detta. Det kan exempelvis handla om att du vill importera ett vapen från ett annat land. Du bör alltid kolla på polisens hemsida innan du tar en sådant beslut.

Behöver du mer kunskap om din licens, eller behöver du mer information om hur du gör en ansökan? En advokatbyrå kan hjälpa dig med dessa frågor. RiVe kan ge dig en vass edge.

Konsekvenser av att ta bort vapenlagarna

Chefsjurist tar upp frågan om människohandel i Dagens Juridik. Människohandel är bara en av de verksamheter som kriminella bedriver för att dra in pengar. En annan aktivitet är försäljning av vapen och droger.

Samhället har som främsta uppgift att beivra brott och skydda medborgarna. Syftet med vapenlagarna är således att skapa ett tryggt samhälle. Endast människor med ett klart syfte bör få tillgång till att hantera och använda vapen.

Utan dessa lagar skulle förmodligen statistiken för våldsbrott stiga kraftigt. Faktum är att det ökande våldet i samhället redan nu kan härledas till det ökande antalet vapen i omlopp, trots de strikta lagarna.

Tulltjänstemän och poliser beslagtar varje år en stor mängd vapen. De kriminella importerar ofta från länder som har en historia av konflikt. Det kommer fortfarande många pistoler och gevär från Balkanländerna, trots att kriget där nere sedan länge är över.

Detta utgör ett problem ur flera perspektiv. Många av dessa gevär är konstruerade för att göra stor skada. När de hamnar på gatan kan det få förödande konsekvenser.

I dagsläget kan inte polisen uppskatta hur många illegala vapen som finns i Sverige. Man kan endast göra estimeringar baserat på de beslag som görs varje år. De kan också få fram en del siffror genom att studera förundersökningsprotokoll och beslag i samband med gripanden.

Den ökande brottsligheten kopplat till licenser

Denna dystra brottsutveckling skapar större krav på de som har licens. Vi har tidigare i den här artikeln betonat vikten av att alltid ha med sig licensen när du bär vapen. Detta är inte bara viktigt för din egen säkerhet om du skulle bli stoppad av en polis.

Det är också viktigt för att polisen inte ska slösa resurser på någon som har en licens. Vi har redan nämnt den ökande brottsligheten och dess konsekvenser. Polisen har begränsade resurser och de bör lägga tiden på att jaga riktiga brottslingar. 

Men vad händer en person som har ett vapen i hemmet utan licens? Tidpunkten för när du berättar om vapeninnehav kan vara avgörande. Om polisen av någon anledning skulle upptäcka ett vapen hos dig kommer du i vilket fall bli åtalad för detta.

Om du på förhand berättar att du har ett vapen hemma kan du få en strafflindring. Låt oss säga att du har en pistol hemma i samlarsyfte. Det kan exempelvis handla om en äldre pistol som du har ärvt. Den kanske har ett immateriellt värde för dig på grund av att du har ärvt den från en gammal släkting.

Detta innehav är i vilket fall olagligt. I tidigare domslut kan vi dock läsa om vikten av att vara ärlig gällande ett vapeninnehav. I artikeln vi länkar ovan skulle polisen genomföra en husrannsakan hos en person. Innan polisen skulle genomföra husrannsakan erkände mannen att han hade en pistol i hemmet.

Han fick dock ingen strafflindring på grund av att han berättade detta när han visste att en husrannsakning skulle ske. Han insåg därför att de förmodligen skulle hitta pistolen. I detta fall borde han ha berättat om pistolen tidigare, redan när han blev förhörd första gången.

Sammanfattning

I den här artikeln har vi berättat om några av lagarna som kontrollerar licenserna. Vi har även lyft ett perspektiv relaterat till samhället och brottslighet. En ansökan om licens kan ta lång tid, det är därför en bra idé att vara ute i god tid.

Kan fastighetsrätt leda till lägre hyror?

Fastighetsrätten kan upplevas som komplex och svårhanterlig. Bostadsbyggande och äganderätten är dock två komplicerade områden som innefattar många faktorer. De svenska lagstiftarna har därför skapat många lagar som är ämnade för att skydda fastighetsägare, hyresgäster och miljön. 

Fastighetsrätt i Sundsvall är ett komplicerat område. Många av stadens byggnader ligger nämligen i tätbebyggelse. Lägg därtill flera byggnader i innerstaden som har funnits i flera sekel. Myndigheterna har därför vidtagit åtgärder för att främja en sund utveckling av staden.

Detta är bara ett exempel på när myndigheterna tolkar lagarna extra hårt. Men kan verkligen fastighetsrätten skapa lägre hyror med alla dessa komplicerade lagar? 

Ja, personer som bor i hyresrätter skyddas av flera lagar. Du kan exempelvis få hyran nedsatt om du bor i en lägenhet med mycket buller. Det kan exempelvis handla om att det finns en byggarbetsplats utanför lägenheten.

Det kan också handla om andra faktorer som sänker levnadsstandarden. Ett exempel är närliggande infrastruktur som skapar ständigt buller. Ett hus som täcker ditt ljusinsläpp kan också sänka din hyra.

Som du kanske märker finns det flera försvårande omständigheter. Sammantaget kan man konstatera att fastighetsrätten är komplicerad av en anledning; rättigheterna för den enskilde individen bör inte inskränkas av en girig bostadsägare eller en expansiv bostadsbyggare.

Det marknadsförda och det faktiska värdet

I grund och botten handlar det om att en lägenhet ska överensstämma med marknadsföringen. Som hyresgäst kan man kanske inte räkna med att hyra en toppmodern lägenhet om hyran redan är låg.

Det kan dock vara svårt att tolka vad som bör inkluderas i lagstiftningen. Som hyresgäst har man rättigheter. Detta gäller för alla personer som hyr en bostad.

Hyresgästen kan exempelvis få en nedsättning av hyran, även om denne har misskött sina skyldigheter. Bostaden måste leva upp till de krav som finns i hyreslagen.

Hyresgästen kan dock få betala för skador som denne lämnat efter sig i boendet. Detta är dock en annan del av fastighetsrätten som vi inte kommer lyfta i den här artikeln.

Ur ett teoretiskt perspektiv, vilka faktorer tar man hänsyn till som kan rendera i en hyressänkning?

Vi har redan redogjort för några av de praktiska anledningarna. Detta kan som sagt innefatta bristfälligt ljus i lägenheten eller buller.

Ur ett teoretiskt perspektiv brukar man prata om brist i boendet. Bristen kan exempelvis innefatta saker som inte fungerar i lägenheten. Det kan handla om ett trasigt kök eller badrum.

Detta kan i sin tur begränsa nyttjanderätten, vilket kan föranleda ökade kostnader för hyresgästen. En eventuell prisreduktion för bostaden är därmed både logisk och försvarbar.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att fastighetsrätten kan leda till lägre hyror. Ibland kan man tycka att hyresgäster och enskilda fastighetsägare har ett för starkt skydd. En fastighetsägare måste exempelvis ta hänsyn till många olika faktorer när denne vill vräka en hyresgäst eller bygga en bostad.

Vi får dock inte glömma hur det skulle se ut om inte dessa lagar och regler existerade. I dessa fall skulle många hyresgäster få bo under dåliga förhållanden. Det skulle dessutom byggas bostäder på olämpliga platser.

När fastighetsrätten inte förespråkar lägre hyror

Ibland får hyresgästen leva med förhållanden som sänker tillvaron. En fastighet som ligger i ett tätbefolkat område kommer av naturliga skäl omringas av mer buller. I dessa fall är det inte tal om en brist i boendestandarden.

Som hyresgäst kan du också få leva med buller och oljud under en viss tidsperiod, utan att få en hyressänkning. Det kan dock vara svårt att tolka vad som bör rendera i en hyressänkning respektive vad som bör betraktas vara en acceptabel boendemiljö.

Återigen brukar man göra en skillnad på fastigheter som ligger i tätbebyggelse. Det hör ofta till vardagen att dessa fastigheter kommer omringas av en del buller från trafik och dylikt. Detta inkluderar också byggprojekt. 

Ibland är det upp till kommunen eller andra fastighetsägare att ta deras ansvar. Det kan exempelvis handla om en fastighetsägare som tillåter en bar på bottenvåningen av deras fastighet. Detta kan definitivt utgöra ett störningsmoment för närliggande lägenheter.

I dessa fall brukar kommunen kliva in och reglera bostadsförhållandena. De kan exempelvis ta bort serveringstillståndet om inte baren följer riktlinjerna.

Det finns med andra ord många faktorer att ta hänsyn till när man tar ett beslut. Om vi dessutom lägger till tolkningen av lagarna blir det ännu mera komplicerat. 

Professor i fastighetsrätt håller inte med om viktiga beslut. Detta är varken ovanligt eller konstigt. Om flera sakkunniga inom området inte håller med om besluten kan det dock utgöra ett problem. 

Politiker och personer inom ledande positioner bör alltid utgå från vad det sakkunniga har att säga om sakfrågan. Annars riskerar de att ta ett beslut som saknar vetenskaplig grund.

Detta är extra viktigt för områden där företag bedriver affärsverksamhet och privatpersoner har deras bostäder. Ett sådant område kan enkelt bli för kommersialiserat, vilket kan leda till en sänkt boendemiljö.

Marknadshyror

Se vad Expressen säger om kopplingen mellan fastighetsrätt och hyror. Det finns alltid människor som förespråkar marknadshyror för samtliga privatpersoner i Sverige. Vad skulle detta innebära i praktiken?

De positiva fördelarna som vi har listat i den här artikeln skulle i princip försvinna. Marknadshyror skulle skapa en stark position för samtliga fastighetsägare. De skulle kunna tvinga hyresgäster att gå med på hyreshöjningar som inte är möjliga idag.

Rent krasst sett kan man säga att fattiga människor skulle få leva under riktigt dåliga förhållanden. I många länder har marknadshyrorna redan en stark ställning. I dessa länder blir förhållandet mellan hyresgästen och bostadsägaren väldigt viktig.

Det är genom denna relation som man kan åstadkomma en förbättring i boendemiljön. Återigen kommer pengarna in i bilden. En person som betalar en hög hyra kommer med stor sannolikhet kunna sätta mer press på sin hyresvärd.

Personer som saknar pengar kommer i sin tur inte kunna sätta lika mycket press. Hyresvärden vet att de mer eller mindre är tvingade till att bo kvar, oavsett om boendemiljön är bra eller dålig.

Detta skapar sammanfattningsvis en orättvis boendemarknad som kommer få fler problem än vad vi har idag. Marknadshyror bör därför inte vara ett alternativ så länge vi lever i ett välfärdssamhälle.

Vikten av sunda arbetsförhållanden på jobbet

Trivsel på arbetsplatsen kan inte nog understrykas. Det är något som de flesta vid det här laget har insett och många arbetsgivare gör vad de kan för att ta hand om sina anställda. De ger dem olika former av förmåner eller bonus. Samtidigt så är det viktigt att tänka på den psykiska sidan. Att det inte ska finnas någon form av mobbning. Sunda arbetsförhållanden är ett måste, något som alla har rätt till. 

Ibland så fungerar det inte riktigt som det ska. Du kan ha situationer där någon talar illa om andra, en kollega som fryses ut eller på annat sätt upplever att inte vara önskvärd. Eller så är det arbetsgivaren som handlar på fel sätt. Som antingen utövar påtryckningar eller rentav avskedar personal, trots att de inte har brutit mot några regler. Då kan det vara bra att ha en duktig jurist vid sin sida. Någon som kan tyda lagen och hjälpa dig få upprättelse.  

Rätten att öppna munnen

Det finns ingen som helst anledning till att någon ska lida. Att inte alla ska ha det bra, både på jobbet och i hemmet. Därför har alla också ett ansvar för att det ska ske. Dels genom att behandla alla på ett korrekt sätt. Att göra vad du kan för de som är under dig på arbetsplatsen, eller beroende av dig på andra sätt, inte har någon orsak till att klaga. 

I tillägg så har de som jobbar inom vissa yrken ytterligare ett ansvar. Det handlar om rätten att öppna munnen. Att anmäla misstankar om missförhållanden av olika slag. Bland annat så inkluderar detta vårdpersonal och socialarbetare. De kommer ofta folk in på livet och kan se sådant som andra inte märker. Ett barn som är i farozonen för misshandel eller försummelse. En äldre person som kanske blir lurad på sina pengar.

Ibland kan problemet uppstå på själva arbetsplatsen. Du ska inte behöva tveka innan du rapporterar något som du tycker verkar misstänkt. Tyvärr har det varit situationer där de som sagt ifrån råkat illa ut. Men då vände de sig till rätt firma, och fick hjälp. Se hur RiVe hjälpt till med missförhållanden i Hedemora kommun.

Allt är inte över

Andra gånger kan det vara så att du hamnat i en situation som är svår att ta sig ur. Skulderna växer, och du vet inte vad du ska ta dig till. Det är inte säkert att allt är ditt fel, och därför bör du vända dig till en advokat. De kan se vad som kan göras praktiskt, för att det inte ska bli värre. Läs mer om fallet där RiVe räddade åkeri från att gå i konkurs tack vare kreativa lösningar. 

Det är alltid bäst att anlita någon med kompetens och erfarenhet. Alla har sitt område, där de är experter. Om du har problem som har att göra med din arbetsplats så bör du vända dig till en jurist. Helst någon som specialiserat sig på arbetsrätt och som vet vad det hela handlar om. Du har ofta fler utvägar än du tror, och de kan hjälpa dig komma fram till en realistisk lösning. 

I det här fallet så var det en helt ny struktur av verksamheten. Juristerna visste vilka regler som gällde och vad verksamheten hade för alternativ. Det kanske inte var det roligaste att behöva säga upp så många anställda, men det var det enda som fungerade. När det helt plötsligt kommer en pandemi så måste du börja tänka i nya banor. Eller anlita någon som klarar av att göra det. 

Lagens långa arm täcker arbetsplatserna

Det finns flera lagar som reglerar arbetsförhållanden. Sverige är känt för sin långa och brokiga historia med fackföreningar. Tidvis har det varit hårda kamper, men det har lett till en väl avrundad arbetssituation. Nu för tiden är det mesta täckt av de lagar och avtal som finns. Det gör att alla parter kan slappna av lite, för det är ju bara att följa det som lagen säger. 

Samtidigt så har nya förhållanden uppstått och det är alltid viktigt att uppdatera lagboken. Men det är inte så lätt som det låter. Alla parter måste återigen komma överens och det går inte alltid så smidigt. Risk för kris hos regeringen berättar DN här efter LAS-förhandlingar kraschat. 

Nya tag är viktiga, men det gäller att vara praktisk. Hur du kommer fram till en lösning som alla kan acceptera är något som experterna sliter med. Jurister och politiker jobbar hårt för att komma överens, alla har något att säga och sina egna intressen att bevaka. 

Trivsel på jobbet

Det är alltså flera faktorer som spelar in när det kommer till sunda förhållanden på arbetsplatsen. Du har dina rättigheter, de avtal som säger att vissa saker bara är på ett visst sätt. Ingen ifrågasätter till exempel rätten till ett visst antal veckors semester. I många länder så har de färre dagar, en del har inte mycket mer än ett par veckor om året. 

Lagen säger också att alla ska behandlas lika, det vill säga med respekt. Du kan ha en viss position, grundat på din utbildning. Men det betyder inte att andra är mindre värda. Det talas mycket om stämningen på arbetsplatsen, just för att den är så viktig. En del företag gör personlighetstest innan de nyanställer. Tanken är att de ska få personal som passar ihop och kan jobba som ett team. 

Du kan inte avskeda de anställda hur som helst, det är också täckt av lagen. Därför är det viktigt att vara försiktig eller noggrann när du anställer. Försök att få medarbetare som kan bidra till trivseln på jobbet, förutom de uppgifter de har att fullfölja. 

När något går fel

För det mesta så fungerar det. Jobbet flyter på, folk börjar och slutar på en arbetsplats. Men ibland så slår det slint. Det kan vara en orättvis uppsägning. Eller i alla fall tycker den anställda att det har blivit fel. Något som är vanligare än de flesta tror är att jobbet försvunnit när du kommer tillbaka efter mammaledigheten. Men det kan också vara som i fallet med Lex Sarah fallet, där socialarbetarna fick problem när de sa ifrån om missförhållanden. 

Till din hjälp har du då experterna på arbetsrätt. De kan dessa lagar utan och innan. Helt säkert har de ett starkt grepp om vad de nya lagarna kommer att innebära, och hur de ska tillämpas. Därför kan du känna dig säker med dem vid din sida. Har något gått fel kan de hjälpa dig rätta till det. Vid uppsägning kanske du inte vill ha tillbaka just den anställningen. Men helt klart någon form av kompensation. Låt dina jurister ta hand om dig.

Vägarbete påverkar yrkeschaufförer

Vägarbeten brukar i regel förhindra trafiken. Vanliga trafikanter upplever det som irriterande, även om de inte befinner sig i tidsnöd. För yrkeschaufförer kan det däremot utgöra ett hinder som påverkar arbetet.

Tyvärr kan stressen utgöra ett allvarligt hot mot vägarbetarna. De måste hela tiden vara vaksamma på bilister som inte respekterar avspärrningarna. Vägarbetarna måste därför vara utbildade för att kunna identifiera direkta livsfaror. För effektiva kurser som ger dig mycket bör du se på https://basutbildarna.se/

Vad du ska tänka på när du passerar vägarbeten

Som bilist bör du alltid passera vägarbeten i lugn fart. Tänk på att de som arbetar vid vägarna både måste utföra deras jobb och tänka på deras säkerhet.

 • Respektera alltid vägavspärrningarna. Ibland kan du behöva ta dig fram genom en väldigt snäv väg. Du bör dock tänka på att vägen är anpassad för alla typer av fordon. Du ska därför kunna ta dig igenom bara du kör försiktigt.
 • Detta gäller även för dig som är yrkeschaufför. Om du kör taxi får du helt enkelt berätta för passagerarna om vad som händer. De kan inte stressa dig till att köra fortare bara för att de har en tid att passa.
 • Om du kör någon typ av lastbil måste du vara extra försiktig. Man brukar säga att höga hastigheter är dödligt farliga. I lastbilens fall gäller det också för storleken. Du kan åstadkomma stora skador på en privatperson. Detta gäller även för privatpersoner som befinner sig i personbilar.
 • Om du har ett yrke som kräver att du befinner dig på vägarna ofta, exempelvis som servicesnickare eller rörmokare, bör du helt enkelt uppmärksamma din arbetsgivare om att du behöver mer tid på dig.
 • Det finns i princip aldrig någon ursäkt för att köra fort genom ett vägarbete. Det enda undantaget gäller för blåljuspersonal. En ambulans kan givetvis köra snabbt genom ett vägarbete.
 • I dessa fall kommer vägarbetarna bli uppmärksammade på detta genom sirenerna. De kan därför avbryta deras arbete för tillfället och låta ambulansen passera.

Arbetsgivarna för vägarbetarna har som sagt ett stort ansvar. Arbetsgivaren bör definitivt vilja försäkra sig om att de anställda är trygga på jobbet. De anställda kan därför gå utbildningar för att lära sig hantera riskfaktorerna. Lär dig mer steg för steg med https://basutbildarna.se/utbildningar/apv-1-2/

Regeringens ansvar

Göteborgsposten kräver bättre arbetssäkerhet på svenska byggen. Det är med andra ord inte bara vägarbeten som kan vara farliga för arbetarna. Man kan fråga sig vilket ansvar regeringen har för personerna som arbetar på dessa arbetsplatser?

En del av dessa säkerhetsfrågor finns stipulerade i LAS. Man skulle kortfattat kunna säga att arbetsgivarna har ett stort ansvar. Detta skapar dock flera problem, bland annat relaterat till företagets ekonomi.

Ett företag med begränsade resurser kommer förmodligen inte prioritera säkerhetskurser. De kanske istället använder sig av en intern utbildning. Andra företag använder sig av de anställda som har jobbat länge inom företaget. Dessa personer kan identifiera riskerna och utbilda nyanställda.

Detta är däremot inte ett helt vattentätt system. På många arbetsplatser behöver det finnas en säkerhetsrutin, där både interna och externa kontrollanter säkrar tryggheten på arbetsplatsen. Inom industrin brukar det exempelvis finnas fackliga representanter som hanterar säkerhetsfrågan.

Inom vägarbeten är säkerhetsfrågorna inte lika hårt kontrollerade. Detta skapar givetvis utrymme för företag att fuska med säkerheten. Tilläggas bör dock att inte alla företag gör detta medvetet. Som vi redan har nämnt kan en svag ekonomi vara anledningen till att man undviker säkerhetsutbildningar.

Detta är i vilket fall en oacceptabel utveckling. Människor ska alltid kunna känna sig trygga på jobbet. Det är ett slags minimumkrav vad gäller arbetsmiljö. Egentligen borde denna fråga redan vara reglerad. Arbetsmiljöfrågorna bör istället handla om ergonomi och risken för arbetsskador.

Lösningen på detta stora problem är förmodligen att regeringen tar ett större ansvar. De kan finansiera utbildningar och samtidigt skapa arbetstillfällen. Detta bör vara en godtagbar lösning med tanke på att det handlar om liv och död.

Ett annat problem är att det skapas nya farliga arbetsplatser. Det är därför möjligt att vissa yrken hamnar mellan stolarna. Det är som sagt väldigt viktigt att det finns en strategiskt gångbar säkerhetsplan. Det är minst lika viktigt att den kontrolleras ur ett praktiskt perspektiv. 

Sammanfattning

Arbeten på väg påverkar yrkeschaufförer. Det har vi kunnat konstatera i den här artikeln. Vi har också kunnat konstatera att säkerhetsfrågan måste tas på stort allvar av alla parter.

Yrkeschaufförer kan vara stressade när de kör förbi ett vägarbete. Detta är dock ingen ursäkt för att inte respektera vägarbetarna. Bilisterna och yrkeschaufförerna måste helt enkelt bli bättre på att ta ansvar i den här frågan.

Samtidigt måste arbetsgivarna visa förståelse för förseningar till följd av trafikarbeten. Arbetsgivarna till vägarbetarna måste i sin tur rusta deras anställda för att hantera säkerhetsfrågan. De ska inte under några omständigheter känna sig osäkra på jobbet.

Myndigheterna måste ta ansvar för att arbetarna i branschen verkar under sjysta villkor. De kan bland annat tillhandahålla utbildningar.

Läkare ser på den stora bilden

Det finns flera olika sätt att driva en verksamhet på. Och hur du ser på saker och ting kan bero på om det är ditt eget företag eller om du jobbar för staten. Om du själv har investerat i verksamheten eller om det är en given budget du följer. Samtidigt så är naturligtvis arbetsförhållandena viktiga. Oavsett vilken position du har så vill du skapa en trivsam miljö för både dig själv och dina medarbetare. För att kunna göra detta brukar det vara bäst att se på den stora bilden. 

Vården är ett bra exempel på vikten av att se på helheten. Du kan inte lägga all fokus på bara en avdelning eller en del av verksamheten. Både de privata klinikerna och de som drivs av staten har vissa grundläggande behov. För att det ska fungera måste du ha ett visst antal läkare, sjuksköterskor och även material. Men sedan är det upp till var och en att hitta metoder som gör att allting flyter på. Och framför allt att patienterna får den uppmärksamhet de så väl behöver. 

Aldrig brist på personal

Personalen är stommen i vilken verksamhet som helst. Men allra mest så märker du behovet av bra medarbetare inom vården. Dels krävs det en del specialister. Folk blir sjuka med så många olika saker och det är viktigt att någon är insatt i sjukdomens detaljer. Läkare av olika slag och inriktningar bör finnas på plats i alla fall någonstans inom kommun eller landsting. Men ibland så hittar du inte tillräckligt med kompetent personal. Då kanske du behöver vända dig till ett bemanningsföretag. Medkomp rekrytering är kända för sina goda kontakter. 

De har inte bara läkare utan även sjuksköterskor och annan personal. Det fina med ett liknande samarbete är att de samlar på sig kontakter och information. När du sedan behöver personal så har de en specifik databank, med kontakter inom flera olika områden. De kan sätta dig i kontakt med folk som vill jobba längre eller kortare tid, så du finner alltid någon som passar. En bra bemanningsläkare kan alltid hitta jobb. Inom vården finns det nämligen många hål som måste fyllas. 

Inte alltid så lätta beslut

Det är naturligtvis inte bara det här med bemanning. För på kort sikt så blir det dyrare för sjukhuset. Du betalar mer för rekrytering men har då fördelen att snabbt få bra personal på plats. Nu när det är anställningsstopp på flera ställen så är det här ett bra alternativ. De sjuka patienterna kan inte vänta på att mer pengar ska komma in i budgeten. Det är redan så långa väntetider på sina håll att folk lider för mycket. Stor debatt om att byta till bemanningsföretag

I vissa kommuner har de löst krisen på annat sätt. Kanske inte permanent men i alla fall tillfälligt. Som när det drar ihop sig till semester. Du väljer inte om du ska bli sjuk under vintern eller sommaren. Men all personal vill ju vara lediga i juli när skolan är stängd och partnern har semester. För att jämna ut personalkrisen har en del erbjudit sköterskorna extra bonuslön om de lägger sin semesterperiod till en annan månad. Det är ett sätt att undvika kostnaden för bemanning men ändå ha tillräckligt med personal. 

Men liknande arrangemang är ännu mer tillfälliga än det är med rekrytering. Om du har ett långtidsvikariat så kan du ofta få en läkare eller sjuksköterska som stannar kvar. Det är inte alla som jobbar genom bemanning som är intresserade av korta uppdrag eller deltid. Så fråga gärna ditt företag vad de har på lager så att säga och försök arbeta ut en lösning grundat på det. 

Alla på sin plats

Det är inte alltid så lätt det där med administration och anställning. Du måste se på helheten och inte bara på din egen lilla avdelning. En del läkare klagar på hur kommunerna skötte pandemin. De menar att deras expertis inte utnyttjades fullt ut eftersom de var upptagna med att göra mindre kvalificerade saker. Och det ligger något i klagomålet. För om en läkare måste använda sin tid till att tvätta patienter så är det andra som inte kan bli behandlade. 

Sedan kommer naturligtvis frågan om vad du ska göra om det inte finns tillräckligt med personal. Ska de stackars patienterna få ligga där utan någon som vänder på dem, eller ska läkarna rycka in? I slutändan är det de sjukas behov som måste komma i första rummet. Helheten kan vänta medan du tar hand om det som ligger framför ögonen på dig. 

Men det gäller att planera och försöka undvika liknande situationer. Det är helt rätt att en läkare ska utnyttjas till det hen är utbildad för. Andra personer kan ta hand om de dagliga rutinerna. Låt doktorn undersöka och skriva ut recept, ställa diagnoser och skicka vidare allvarliga fall. För det finns fler som klarar av de så kallade lägre uppgifterna. Som egentligen är minst lika viktiga, det är bara det att du inte måsta vara doktor för att göra dem korrekt. 

Bättre vård i framtiden

Det klagas mycket på dagens situation när det kommer till sjukvård. Men om du jämför med många andra länder så är läget i Sverige inte alls så dåligt. Ingen nekas vård utan alla tas om hand. Det är inte för dyrt, utan något som en helt vanlig familj kan klara av. Du måste inte först bevisa att du har en försäkring innan de tar emot dig på akuten. Så på det stora hela är det nog rätt så okej. 

Men allt kan förbättras. Det behövs personal på flera ställen runt om i landet. Om du inte kan hitta fast personal, eller har stopp på grund av budgeten, så kan bemanning vara det bästa alternativet. Framför allt gäller det att alltid ha personal på plats. Och de ska inte behöva jobba tills de stupar. Underbemanning är farligt eftersom det kan köra de anställda i botten. Istället för att se fram emot flera sjukskrivningar så är det bättre att hyra in personal i god tid. 

Rätt kniv för bättre resultat

Det är en sanning som visar sig fungera om och om igen. Genom att ha de rätta verktygen kan du åstadkomma så mycket mer. Knivar är ett bra exempel där du ska välja ut en som passar uppgiften. Ingen försöker flå en fisk med brödkniven, även om du skulle kunna göra det i extrema tillfällen. Men för det mesta så handlar det om att förstå vad som ska göras och sedan se till att ha den rätta kniven, eller vilket redskap det än handlar om. 

Ibland kan du behöva bygga upp din verktygslåda med tiden. Vissa saker kostar så mycket att du helt enkelt måste ta det vart efter. Först de allra viktigaste redskapen och sedan andra när du kan. Med knivar brukar det inte vara så stora problem. Såvida du inte är sushi-chef, för då är kniven av yttersta vikt. Ofta så ärvs dem inom familjen när yrket går från far till son. Men för det mesta kan du ha en rad med olika knivar, och använda dem vartefter behovet uppstår.

Stora och små knivar för alla tillfällen

Det är klart att en kniv inte alltid kan beskrivas som bara ett redskap. Du kanske har köpt den vid ett visst tillfälle och även moraknivar kan ärvas från någon kär person. Sedan är det vanligt att folk väljer knivar som de tycker är snygga. Ett skaft kan vara så mycket mer än så, det kan vara väl dekorerat eller kanske gjort av något speciellt material. Nu för tiden är knivar vanliga presenter, eftersom så många människor använder dem ofta. Knivar och fällknivar i flera olika utföranden. 

Om du har en hobby eller ett yrke där du använder kniv så är det värt att satsa på. Skaffa gärna flera stycken, som kockarna gör. Det underlättar arbetet och gör det roligare att hålla på med en uppgift. Vissa knivar är mer eller mindre universella. Många har en kniv i svångremmen när de jobbar på gården eller är ute i skogen. Den är nära till hands och kan användas för de flesta mindre uppgifter. Ett bra exempel är den redan nämnda morakniven som är mycket populär. 

Skogsbruk och jakt lättare med en bra kniv

Ute i skog och mark är det svårt att klara sig utan en kniv. Allt från att göra upp en liten eld till att hugga sig fram bland slyn och små trän. Kanske också fjälla en nyfångad fisk som sedan läggs på glöden. Till och med små skogsmullar kan lära sig använda kniv på ett ansvarsfullt sätt. Om barnen är små är det nog bra med ett litet skydd som hindrar handen från att slinta. 

Professionella folk och vuxna däremot brukar välja ut något som ligger bra i handen. Jägare trivs bäst med långa knivar. En kniv som verkligen uppfyller sitt syfte, som gör det enklare att ta hand om en älg eller ett träd som du just fällt. Eggen måste vara vass och slät, när kniven börjar bli hackig kan det vara dags att se sig om efter en ny. Du vill inte slinta eller jobba i onödan. För just här kan en bra kniv göra skillnad, du använder mindre kraft och det går snabbare att få något gjort. 

God mat med bra knivar

Matlagning är ett populärt ämne. Flera program på TV handlar om just det och det skrivs flera kokböcker om året. Och nu är det inte bara fråga om att steka strömming och koka potatis. Tallriken ska dekoreras, maten presenteras på ett smakfullt sätt. Nya ingredienser importeras från när och fjärran. Saker som pasta och ris har blivit svensk husmanskost och nu lägger kockarna blicken mot ännu mer exotiska platser. 

Allt det här är en rolig utveckling. Det är en trevlig hobby där hela familjen kan samarbeta. Samtidigt så har det blivit lättare att komma på julklappar till familj och vänner. De flesta vill ha ordentliga knivar som de kan använda i köket. Mästerkocken berättar hur många knivar du egentligen behöver. För en nybörjare kan det räcka med några stycken knivar, men det måste vara väl valda. Vart efter du blir allt skickligare kanske du känner för att lägga till fler. En riktig chef reser runt med sina egna knivar och kan inte tänka sig att låna någon annans. Möjligen då för att göra en demonstration på TV. 

Eftersom de flesta inte ens kommer i närheten av att vara professionella kockar så räcker det med att lyssna på de råd som de ger. Några riktigt bra knivar som är utformad för det som du vanligtvis lagar till brukar räcka. En liten kniv, en medelstor samt en som du verkligen kan hacka grönsaker med, eller skära köttet. Återigen är det behovet som dikterar vilka knivar du ska ha. Det är inte det samma att hacka lök som det är att skala potatis, så anpassa dina knivar därefter.

Snygga knivar som inte är bra till något

Det finns också knivar som inte är tänkta för att användas. De tillverkas enbart för att de är snygga. Eller för att de är en reproduktion av kända eller historiska knivar. Dessa skaffas av samlare, som ibland är villiga att betala stora pengar för enskilda föremål. De lägger knivarna i glasskåp eller lådor så att de kan se på dem när som helst. Kanske låsta skåp eftersom många av dem är värdefulla. 

Men en snygg kniv kan också vara något du använder varje dag. Den så berömda potatiskniven kanske är ett speciellt exemplar. En kniv som du köpte in på en marknad i Thailand, Ryssland eller något annat ställe du besökt. Skaftet är vackert snidat och har någon form av dekoration. Eller så har du fortfarande kvar en kniv som du fick som liten. Där dina initialer är inristade eller brända, för det var ju din alldeles egna lilla kniv. 

Med andra ord så är en del knivar bara kvar för att de har ett sentimentalt värde, är snygga eller hör till en samling. Det är inte alla som skaffar en kniv för att få bättre resultat. 

Rena bad för att njuta av sommaren

Havet är både djupt och kallt. Många svenskar vill därför bada i pooler istället under sommarhalvåret. Poolerna kräver dock underhåll, ibland flera gånger i veckan. Den här typen av städning är något som vi brukar vilja undvika. 

Det finns städföretag som inte bara ägnar sig åt hemstädning. Många städföretag kan hjälpa dig med rengöring av både pool och andra utomhusytor. Den enda städhjälpen du behöver. Detta företag kan anpassa sina tjänster utifrån ditt unika behov.

Kontinuerlig rengöring – ett måste för en god hälsa 

Rengöringen är väldigt viktig för din hälsa. Många poolägare består av familjer med minst ett barn. Just barn kan vara extra utsatta för de farliga bakterier som kan frodas i det varma vattnet.

 • Historiskt sett har det varit vanligt att fylla poolerna med klorvatten. Klor brukar kunna bekämpa många bakterier och skapa rena vatten. Idag vill dock många människor fylla deras pooler med vatten som inte innehåller klor.
 • Det finns andra ämnen som kan skapa rena vatten. Dessa medel är dock ingen garant för att bakterier inte ska kunna växa till sig. Det gäller därför att utföra en ordentlig rengöring, helst flera gånger i veckan. 
 • Du kan drabbas av flera olika besvär om vattnet inte är tillräckligt rent. Många bakterier och sjukdomar sätter sig på huden. Det finns också bakterier och sjukdomar som kan sätta sig på lungorna. 
 • Avföringspartiklar är ett annat problem. Det låter minst sagt otrevligt med avföring i vattnet. Detta är dock tyvärr ett faktum. Detta problem brukar kunna förvärras på grund av att barn ofta spenderar mycket tid i vattnet.
 • Just barn tenderar att kissa i vattnet med jämna mellanrum. Kiss och klor kan skapa en farlig reaktion som bland annat kan utgöra en fara för ögonen.
 • På senare år har det blivit populärt med så kallade badtunnor. Dessa tunnor är både billiga och enkla att fylla med vatten. Forskarrapporter vittnar dock om att tunnorna ofta innehåller vatten som är väldigt hälsofarligt.
 • Vattnet värms upp fort i solen, och bakterier kan skapas trots att man byter vatten ofta. Man brukar därför rekommendera att undvika badtunnor. En eventuell lösning till problemet är att köpa klor eller annat medel för att upprätthålla en säker vattenkvalitet. 

Behöver du någon som hjälper dig att skapa en säker badplats? Firman som städar så du blir nöjd.

Kommunala utomhusbad

De kommunala utomhusbaden har ett extra stort ansvar för vattenkvaliteten. Deras vatten måste vara säkert för både barn och vuxna. Noggrann städning ett måste för utomhusbaden. Sveriges kommuner brukar dock ha tillräckligt med resurser för att ordna detta.

De kan exempelvis ta in experter på bakterier för att undersöka vattnet. De kan också använda kommunala städbolag för att underhålla bassängerna på en kontinuerlig basis. Samtidigt behöver man lyfta problemet med att många personer badar på samma ställe.

Som vi tidigare har nämnt är det i princip omöjligt att avföringspartiklar inte sprider sig. Personer med nedsatt immunförsvar brukar därför undvika dessa bad. Det är helt enkelt förenat med en risk att bada på en plats som kan innehålla farliga partiklar.

Bör man som privatperson undvika dessa bad? Det är svårt att svara på den frågan. En bedömning bör göras i varje enskilt fall. Det finns exempelvis människor som har relativt unika sjukdomar. I dessa fall bör man givetvis konsultera med sin läkare.

Som frisk person bör man inte undvika utomhusbad. Ditt immunförsvar ska kunna hantera de bakterier som finns i vattnet. Samtidigt ska kommunen säkerställa så att vattnet inte innehåller farligare bakterier som kan vara direkt hälsofarliga.

Den här frågan ställdes dock på sin spets under 2020. Hela detta år har som bekant präglats av en pandemi som har skördat många dödsoffer. Under detta år har myndigheterna infört unika förhållningsregler. Dessa regler gäller även för offentliga utrymmen, såsom offentliga bassänger och liknande platser.

Olika förutsättningar i olika städer

Duktiga proffs i Örebro, läs mer i Aftonbladet. Faktum är att det brukar finnas duktiga proffs i samtliga stora svenska städer. Dessa städer har ofta stora företag som är experter inom bakterier och dylikt. De brukar också ha universitet med egna forskningsavdelningar. Lägg därtill att dessa städer nästan alltid har bättre ekonomiska förutsättningar.

De här faktorerna sammantaget skapar goda förutsättningar till att upprätthålla rena bassänger och upptäcka bakterier i god tid. Tyvärr brukar mindre städer ha problem med att underhålla deras offentliga samhällsrum. Anledningen till detta kan vara en brist på kunskap och/eller brist på resurser.

Sammanfattning 

I den här artikeln har vi lyft flera viktiga faktorer. Om du har en egen pool måste du rengöra den ofta. Om du inte har tid till detta bör du ta in hjälp. Det finns många städföretag som kan hjälpa dig med rengöringen.

Du bör fokusera på hälsan i första hand. Kostnaden för rengöringen bör därför inte utgöra ett hinder. Vi har listat några av de sjukdomar som du kan drabbas av om vattnet inte är tillräckligt rent. 

« Äldre inlägg

© 2021 Smixr.se

Tema av Anders NorenUpp ↑