Marknadsföringstips

Därför bör monopol på fibernät undvikas  

1396-1

Alla val som har att göra med internet är viktiga. Det är en av grundstenarna i dagens samhälle och du måste bara ha en bra uppkoppling. Därför tycker de flesta att den nya trenden i Sverige är positiv. Fibernätet ska växa till sig och ge alla en chans till att utnyttja nätet på allra bästa sätt. Naturligtvis har det lett till en del diskussioner, det ligger i sakens natur. Framför allt har monopol och konkurrens kommit upp som ämnen. 

Monopol i allmänhet är något som de flesta inte tycker är allt för bra. Det finns till och med myndigheter som vakar över rätten till att konkurrera och säger ifrån om den rättigheten utmanas. Och det är precis som det ska vara. Nu när stora kontrakt på fibernät har delats ut över hela landet har några rest en varningsflagga. De anser det är mycket viktigt att undvika monopol på fibernät.

Ett stort urval för internet

Nu är det ju inte bara att gräva ner en kabel och börja se på film. Det ligger mycket arbete bakom det hela och processen kan vara nog så lång. Flera kilometer optisk kabel ska läggas ner och sakta men säkert ska alla hushåll kopplas upp. I vissa områden stannar stadsnätet vid en viss gräns och sedan är det upp till individer eller föreningar att fortsätta arbetet med att gräva ner kabel. Stadsnätsbolaget satsar alltid på sina kunder.

När väl kabeln är nedlagd ska du välja leverantör. Varje bolag som sysslar med fibernät brukar ha sin egen grupp med leverantörer som du kan välja mellan. Därför kan det vara förmånligt att redan från början tänka framåt. Men det är mycket som ska tas med i beräkningen. En del tar inte så mycket för arbete och uppkoppling men sedan debiterar de en månadsavgift. Andra kostar mer i början, en större klumpsumma, men tillhandahåller sedan sina tjänster billigare. Ett bra alternativ är Stadsnätsbolaget AB.

1396-2

Det allt mer växande fibernätet

Nu har nästan hela Sverige tillgång till fibernätet. Antingen genom en direkt uppkoppling eller att det passerar i hemmets närhet så att du i alla fall har möjligheten. Men det finns fortfarande mycket arbete att utföra. Framför allt är det glesbygden som ivrigt ser fram emot att kunna surfa med en bättre uppkoppling. För dem är det ofta en fråga om överlevnad. Eller i alla fall om de ska kunna hålla sina verksamheter och levnadsförhållande uppe och lönsamma. 

Landsbygden vill inte behöva vänta på fibernät. Läs mer i denna artikel i Kristianstadsbladet. Det lovas ibland guld och gröna skogar. Eller att fibernätet ska komma inom kort. Men i verkligheten kan det ta lång tid mellan avtal och utförande. På landet är folk mer isolerade och därmed ännu mer beroende av att internet fungerar som det ska. Kopparledningarna är gamla och ska fasas ut. Bland annat för att det inte ger de tjänster som du behöver idag. Allting bygger på att din uppkoppling är väl fungerande. Både jobb och fritid är nära knutet till hur du kommer ut på nätet.

Använda de verktyg som finns

Det finns flera olika meningar om huruvida internet är bra för oss eller inte. En del vägrar att hoppa upp på tåget som de tycker går allt för fort framåt. Men de allra flesta tycker bara att det är ett verktyg som gör livet lättare. Du kan till exempel shoppa på nätet. För de som bor i en storstad kanske det inte alltid är så viktigt. De handlar vad de behöver på väg till jobbet. Men för den som har tio mil till närmaste stad, där utbudet sedan är begränsat, så kan näthandeln vara det bästa som skett på länge. 

Samma sak gäller sociala nätverk som det också pratas mycket om. Allting kan användas på ett överdrivet och felaktigt sätt. Men när du har mormor i Kiruna och syskonen i Göteborg så kan du som bor i Norrköping ändå vara en del av deras liv. Om du har en uppkoppling som tillåter dig att ladda upp bilder eller ringa upp dem via nätet. 

1396-3

Vad många dock tycker är viktigt är att de ska kunna välja själva. Eller i alla fall att kommuner eller föreningar ska ta med de flesta aktörer i sina val. Viktigt att det inte blir monopol på fibernät. Läs mer i denna artikel i Dagens Samhälle. Detta är något som vissa personer verkligen brinner för och ser till att frågan inte hamnar i skymundan. 

Hela landet ska anknytas

För ett par år sedan hade nästan 90% av alla Sveriges hushåll tillgång till fibernätet. Det var i princip bara Danmark som hade högre siffror. Eftersom arbetet med att gräva ner optiska fiberkablar fortsätter kommer det förhoppningsvis inte ta lång tid innan det når 100%. Målsättningarna finns där, även om det inte alltid fungerar lika bra i praktiken. 

Det är viktigt att det inte bara är ett eller ett par aktörer som tillåts deltaga i denna fantastiska utveckling. Konsumenterna tjänar på att det finns konkurrens och vanligtvis så är inte utbudet helt identiskt. Det gäller att välja rätt och att se på alla de val som finns. Vartefter som landet blir uppkopplat med fiber kommer både jobbmöjligheter och boende att påverkas. En positiv utveckling som alla hoppas ska fortsätta. 

 

1 kommentar

  1. buying cialis online reviews

    What’s up, yeah this piece of writing is truly good and I have learned
    lot of things from it concerning blogging. thanks.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

© 2022 Smixr.se

Tema av Anders NorenUpp ↑