Marknadsföringstips

Extra lönelyft ska stoppa sjuksköterskeflykt

Debatten om sjuksköterskor, deras arbete och löner, är lång och komplicerad. Båda sidor har starka argument och det är inte lätt att komma fram till en lösning. Tyvärr har brist på pengar gjort att många sjuksköterskor sagt upp sig och sökt arbete i andra länder eller på annat sätt. Resultatet kan bli katastrofalt om ingenting görs åt det, för de sjuka eller gamla ska inte behöva lida.

Medical personnel looking at x-ray image in hospital

Problemet är ofta just lönen, eftersom det handlar om ett kvalificerat och relativt hårt arbete. Kanske inte alltid fysiskt, även om det inte är lätt att stå upp i flera timmar och handskas med personer som inte kan röra sig. Men det är också ett jobbigt yrke på grund av de obekväma arbetstiderna och skiftarbetet. Familjer med barn finner det ibland svårt att kunna pussla ihop barnomsorgen med sin karriär, speciellt om båda föräldrarna jobbar heltid.

En lösning på sjuksköterskornas flykt

Det finns olika förslag och tilltag för att behålla sina sjuksköterskor. Ingen mår bra av den stadiga flykten till Norge och andra kringliggande länder. För många är det mer lönsamt att pendla till ett annat land än att jobba i sin egen stad, en ganska absurd situation. Många utbildade sjuksköterskor väljer också att jobba genom ett bemanningsföretag, där de får högre lön än om de är anställda direkt av kommuner eller landsting. Hitta mer information hos Medlease.

Helt klart finns det fördelar med att vara fast anställd och inte jobba som vikarie. Men om det är lönen man ser på så är den lägre, och man kan inte heller reglera sina arbetstider på samma sätt som vid tillfälliga anställningar. Detta är ett starkt motiv varför ett allt större antal sjuksköterskor söker sig till bemanningsvärlden. Många gånger är det samma landsting eller kommun som anställer dem, men till en högre lön. Här finner du mer information om att arbeta på bemanningsföretag som sjuksköterska och få en bättre lön.

Detta är inte en lätt situation att lösa, och båda parter har sina intressen att tänka på. Men om ingenting görs åt det så kommer det att bli en mycket svår situation inom en relativt snar framtid. En del kommuner har insett detta och ger därför sina sjuksköterskor en tillfälligt högre lön. Ett exempel på detta är de orter som gett en bonus om sköterskorna valde att jobba under sommarens semesterperiod. Andra kommuner har gett de anställda sjuksköterskorna extra betalt under en viss tid baserat på hur länge de varit anställda, för att uppmuntra trofasthet och få dem att stanna kvar.

Högre lön är en lösning

Helt klart är det inte bara lönen som ligger till grund för debatter och förhandlingar, men den tar upp en stor plats. Efter flera års utbildning, med medföljande studielån som ska betalas av, obekväma arbetstider och ett ofta psykiskt påfrestande jobb så önskar sig sjuksköterskorna en lön som avspeglar allt detta. De säger att de trivs med arbetet, trots att det kan vara tungt, men vill att detta ska synas i lönekuvertet. En sjuksköterska kan klara av det mesta, menar de på, bara det syns på lönen.

Helsingborgs Dagblad skriver här om hur extra lönelyft ska stoppa sjuksköterskeflykt. Det är ett förslag på att lösa problemet, och måste naturligtvis analyseras. Men om allt fler skulle ta till något liknande så skulle det kunna göra stor skillnad i sjuksköterskornas val om var de ska jobba. En brist på sjuksköterskor är helt enkelt inte ett fullgott alternativ, men har nu blivit verklighet på många ställen. Detta innebär att man måste hyra in personal via bemanningsföretag vilket är mycket dyrare. Därför kan det löna sig i det långa loppet att ge de sjuksköterskor man har anställda en bättre situation så de inte söker sig någon annanstans.

Sjuksköterskor är viktiga

En bra sjuksköterska är oerhört viktig för vården. Rent allmänt så har de större kontakt med patienterna än de flesta, och alla vet idag hur viktigt det är att behandla hela personen. När man blir bemött av en kompetent och vänlig sjuksköterska så kommer detta att påverka hur fort patienten tillfrisknar. Den mentala inställningen och förhållandet på sjukhuset, eller var man än befinner sig, har mycket att säga till om hur kroppen reagerar rent fysiskt. Detta är ett faktum som alla är medvetna om, men som också måste sättas i förhållande till sjuksköterskornas arbetssituation.

En sjuksköterska som känner sig nöjd med sitt arbete kommer lättare att klara av den stadiga ström av patienter och deras anhöriga som han eller hon möter varje dag. När de inte känner stressen av ett jobb som är dåligt betalt så kan de bemöta folk på ett helt annat sätt. Både sjuksköterskor och deras patienter är helt vanliga människor som bara vill jobba och ta hand om sin familj. Detta borde vara möjligt att åstadkomma och med löneförhöjningar så kanske det kommer att fungera.

 

1 kommentar

  1. how much does cialis cost

    Excellent post. I was checking constantly this blog and I’m impressed!
    Very helpful information specifically the last part 🙂 I
    care for such info much. I was seeking this particular info for a long time.
    Thank you and best of luck.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

© 2022 Smixr.se

Tema av Anders NorenUpp ↑