Marknadsföringstips

Faran av att slarva med bokföringen

Bokföring är något som alla måste ta på allvar. Inte så att du måste göra allting själv. Det finns en anledning till varför just det här är en av de vanligaste sakerna som outsourcas. Men helt klart kan du inte undvika din bokföring. Den försvinner inte om du försummar den. Tvärtom finns det många lagar runt den så kallade dagliga eller löpande bokföringen. Förutom dessa så ligger det i ditt eget intresse att inte slarva med böckerna. 

De flesta som driver en verksamhet är väl medvetna om vikten av att vara organiserade. Om du inte har kontroll över dina utgifter eller vad som sker på firman är det lätt att pengarna tar slut. Eller att dina kunder inte får det de har beställt, och så vidare. Att vara medveten om företagets aktiviteter innebär inte att du kontrollerar precis allt. Men just bokföringen är något som varje ledare gör väl i att syna noga varje månad. 

Hur du sköter bokföringen

De flesta lejer ut sina böcker till någon annan. När företaget vuxit till sig och blivit stort så kanske det lönar sig att ha en hel avdelning som tar hand om det ekonomiska. Eller i alla fall en grupp med anställda som sköter jobbet. Men för de flesta mindre och medelstora företag är det både praktiskt och lönsamt att anlita en utomstående firma. Viktigt med en bra bokföringsbyrå i Stockholm som kan hjälpa dig. 

En fördel med att göra detta är att du får ett antal experter som sköter dina affärer. Din bokföring och redovisning för att vara mer exakt. Om du skulle anställa någon för att utföra de samma uppgifterna kunde det bli ganska dyrt. För på en bokföringsbyrå har du ofta flera personer som tillsammans har en gedigen kunskapsbank. Allt det här och mer därtill finns där för dina siffror. Många väljer saldoredo.se för att de är erfarna och noggranna.

När siffrorna inte är jämna

Målet för alla verksamheter är att inkomsterna ska utväga utgifterna. Du ska mer eller mindre stadigt gå framåt, tjäna pengar på ditt arbete. Många investerar vinsten i företaget och väntar tills det blivit ännu mer solitt innan de börja njuta av sin investering. Andra drar ner på sin arbetstid redan på ett tidigt stadium. För dem är egen firma ett sätt att frigöra mer tid för familj eller annat. 

Men ibland så fungerar det inte riktigt som du tänkt dig. Siffrorna blir inte jämna. Intäkterna är så gott som lika stora som utgifterna, men du har lagt ner en massa tid på att gå framåt. Eller ännu värre, böckerna är bildligt talat helt röda. Det finns mycket som kan gå fel och ibland drabbar det även de större verksamheterna. Svårt med bokföringen i Stockholm på grund av corona. Läs mer i Aftonbladets artikel

Bättra på dina siffror

Det är klart att ibland så går det inte att vända på trenden. Speciellt inte om den beror på sådant som är utanför din kontroll. En pandemi kan du inte göra så mycket åt. Eller om oljepriset går upp eller ner, vilket brukar påverka en hel del branscher. Strejker och andra drastiska åtgärder kan även de göra att siffrorna blir lägre. 

Men något som alla kan göra är att sköta om sina böcker. Se till att allt förs in i rätt tid och att allting är under kontroll. Du kanske inte tjänar så mycket pengar på det här, men helt klart så sparar du en hel del. För böterna och straffavgifterna kan vara nog så höga. Och ibland blir det ännu värre om du gör något fel. SVT berättar om varför du ska vara noggrann med bokföring och redovisning. 

Ta bokföringen på allvar

Faktum är att staten inte gärna ser genom fingrarna när det kommer till redovisningar och liknande ekonomiska krav. De vill att allt ska vara genomskinligt och korrekt. Allt ska levereras i tid, nåde den som är sen. Ibland gör de stickprov för att kontrollera att det du säger är sant, och så vidare. För det mesta kommer folk undan med en varning, men ibland kan straffet bli ännu strängare. Läs i Aftonbladet om faran av att slarva med bokföringen. 

Det är klart att de flesta inte kommer så långt att de hamnar i fängelse. För det mesta så sköter folk sin bokföring och ser till att alla siffror är uppdaterade. Samtidigt som lagen påbjuder allt det här så är det också bäst för dig själv. För allt som sker i en verksamhet påverkar dess framskred. Om du ser att något fungerar så kanske du vill satsa lite extra just där. Och även motsatsen. När en avdelning eller en viss kampanj inte ger de efterlängtade resultaten kanske du bör lägga ner projektet så fort som möjligt. 

Nyttan av en korrekt bokföring

Ju mer underlag du har för dina beslut desto mer stämmer de överens med verkligheten. När du vet exakt var företaget står rent ekonomiskt så blir det enklare att bestämma hur du ska gå vidare. Din budget kommer att bli mer balanserad, och praktisk. Du riskerar inte att spräcka plånboken så fort något kommer igång. Istället har du kontroll och vet vad du har att röra dig med. 

Naturligtvis så kan det alltid uppstå situationer när du måste justera din budget. Du kan behöva ta ut ett lån för större inköp eller på andra sätt justera din ekonomi. Men den dagliga driften, och likaså de långsiktiga målen, är väl kontrollerade och baserade på verkliga siffror. 

En duktig chef ser över rapporterna regelbundet. Nu för tiden är det enklare att se vad som händer med bokföringen, för allt ligger inne på data. Många har molnbaserade tjänster vilket gör det ännu mer tillgängligt. Oavsett var du befinner dig kan du ha kontroll över din bokföring. Om du är på tjänsteresa eller utanför kontoret av andra orsaker kan du alltid komma åt dina siffror. 

Slarva aldrig med din bokföring

Så när det kommer till den ekonomiska biten så är faktiskt företagare och staten mer eller mindre överens. Det är inte bra att slarva med sin bokföring. I värsta fall kan det leda till fängelse, men även att förlora kontrollen över din verksamhet är bra illa. Genom att regelbundet se över siffrorna kan du upptäcka problem i god tid. Dina prognoser har större chans att lyckas eftersom du vet vad du håller på med. 

Bokföring är något som du aldrig kommer undan. Både i privatlivet och på företaget så är det något som är viktigt att satsa på. Det vill säga att ha kontroll över sin ekonomi är ett bra sätt att ha råd med mer. Att ha tillräckligt med resurser för att gå framåt, för att investera i din verksamhet. 

1 kommentar

  1. Best Dating App

    ❤️ Sheila is interested in your profile! Click Here: http://inx.lv/jUZE?h=269fe83bb42ca77a0c446156f1c8c7b2- ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

© 2022 Smixr.se

Tema av Anders NorenUpp ↑