Det kanske inte är den första kopplingen du tänker på. Men jägare hanterar ju även köttet, i alla fall under den första fasen. Så det är egentligen väldigt viktigt att de får lära sig rätt hygien. Att de vet vad som gäller under olika förhållanden och vad de ska göra med köttet. I slutändan ska det användas som människoföda så det gäller att vara noggrann och respektera reglerna. 

Under pandemin har förhållanden förändrats och blivit ännu viktigare. Alla måste vara noga med hygien, både den personliga och när de hanterar mat. Många av de rutiner som kommit igång nu är faktiskt bra även när det inte finns något hemskt virus runt om i samhället. Ju renare och mer hygienisk du är desto bättre för alla. 

Hur du hanterar mat

Många är vana vid att mat är inpackad i plast. Det är ju så du köper den i butiken. Men innan den har kommit så långt måste det vara någon som förpackar den. Och när du ska laga till maten måste den också komma ut ur lådan. Med andra ord finns det flera tillfällen då folk hanterar mat. Därför är det så viktigt att lära sig hur man hanterar den. Du måste vara medveten om livsmedelshygien

Hygien är grunden för hälsa. Till och med barnen på dagis vet att du måste tvätta händerna innan du äter, och så vidare. Men livsmedelshygien är ännu mer noggrann. Den går på djupet för att undvika att bakterier har en chans att göra skada. Det är både bra för hälsan och för din ekonomi. För om du är försiktig med hanteringen av mat så minskar också svinnet. En riktig vinnarsituation. 

Speciella instruktioner för jägare

Med tanke på att en älgtjur kan väga mer än 500 kilo är det uppenbart att det handlar om bra mycket kött. Det gäller att ta vara på det på allra bästa sätt, och med hälsan i åtanke. Men det är inte bara viktigt för att hålla sig sund. Köttet smakar bättre om det kan hänga en längre tid. Och då är det viktigt att det är riktigt färskt. Så om du vill ha en god stek gäller det att hantera köttet på rätt sätt redan från skottet. Särskild livsmedelshygien lärs ut på kurs för jägare. 

Eftersom djuren är stora kan det vara bra att alla hjälper till. Det är därför bra om alla vet vad som gäller och hur du ska ta hand om köttet på rätt sätt. Se till att ha tillgång till vatten för att tvätta händerna, använd engångshandskar och skyddsrockar. Byggplast är bra att använda som underlag om du måste stycka köttet ute i skogen. Det är viktigt att alla ytor är så rena som möjligt. Kom ihåg att det lönar sig för både smak och hälsa. Samt inkomsten om köttet ska säljas. 

Skydda dig själv och andra

Nu är det inte bara jägare som bör utbilda sig inom livsmedelshygien. Alla som jobbar med mat, på ett eller annat sätt, har ett ansvar. Om du lagar mat eller serverar på en restaurang ökar ansvaret, både mot kunderna och din arbetsgivare. Ingen vill att gästerna ska bli magsjuka, av flera olika anledningar. Men även butikers om säljer färska varor gör väl i att se över sina rutiner. Utbilda de anställda så de vet precis vad som gäller. Och se till att det följs. Livsmedelssäkerhet en stor och viktig fråga. 

Du kan skydda både dig själv och andra genom att hantera mat korrekt. Alla redskap och underlag ska vara rena, gärna desinficerade med jämna mellanrum. Det här är något du kan tänka på hemma också. Nu för tiden finns det så många bra produkter att det är lättare än någonsin att hålla rent. Du har både vanliga rengöringsmedel och naturliga alternativ. Se till att använda dem så familjen förblir frisk. 

En god avslutning på jakten

För många är de underbara middagarna med älggryta eller annat gott den bästa avslutningen på älgjakten. Det är klart att de flesta nog jagar mest för att de tycker om det. För att de trivs ute i skog och mark, spårningen och träningen av hunden. Men resultatet med goda måltider är inte heller så illa. Vare sig du jagar eller inte så är hösten en tid då många njuter av jaktens frukter. 

Genom att hantera köttet på rätt sätt bevarar du både smak och kvalitet. Färskt kött som får hänga tillräckligt länge smakar verkligen bättre än det som du måste laga till med en gång. Det är så det fungerar med vilt. I stället för att kasta kött som blivit dåligt kan du även utnyttja hela djuret. Framför allt så minskar risken för att någon blir sjuk. Kurserna för jägare är därför nyttiga, de behöver lära sig livsmedelshygien för att vara på den säkra sidan. Trevligare jakt och godare kött är det givna resultatet.