Det är en sanning som visar sig fungera om och om igen. Genom att ha de rätta verktygen kan du åstadkomma så mycket mer. Knivar är ett bra exempel där du ska välja ut en som passar uppgiften. Ingen försöker flå en fisk med brödkniven, även om du skulle kunna göra det i extrema tillfällen. Men för det mesta så handlar det om att förstå vad som ska göras och sedan se till att ha den rätta kniven, eller vilket redskap det än handlar om. 

Ibland kan du behöva bygga upp din verktygslåda med tiden. Vissa saker kostar så mycket att du helt enkelt måste ta det vart efter. Först de allra viktigaste redskapen och sedan andra när du kan. Med knivar brukar det inte vara så stora problem. Såvida du inte är sushi-chef, för då är kniven av yttersta vikt. Ofta så ärvs dem inom familjen när yrket går från far till son. Men för det mesta kan du ha en rad med olika knivar, och använda dem vartefter behovet uppstår.

Stora och små knivar för alla tillfällen

Det är klart att en kniv inte alltid kan beskrivas som bara ett redskap. Du kanske har köpt den vid ett visst tillfälle och även moraknivar kan ärvas från någon kär person. Sedan är det vanligt att folk väljer knivar som de tycker är snygga. Ett skaft kan vara så mycket mer än så, det kan vara väl dekorerat eller kanske gjort av något speciellt material. Nu för tiden är knivar vanliga presenter, eftersom så många människor använder dem ofta. Knivar och fällknivar i flera olika utföranden. 

Om du har en hobby eller ett yrke där du använder kniv så är det värt att satsa på. Skaffa gärna flera stycken, som kockarna gör. Det underlättar arbetet och gör det roligare att hålla på med en uppgift. Vissa knivar är mer eller mindre universella. Många har en kniv i svångremmen när de jobbar på gården eller är ute i skogen. Den är nära till hands och kan användas för de flesta mindre uppgifter. Ett bra exempel är den redan nämnda morakniven som är mycket populär. 

Skogsbruk och jakt lättare med en bra kniv

Ute i skog och mark är det svårt att klara sig utan en kniv. Allt från att göra upp en liten eld till att hugga sig fram bland slyn och små trän. Kanske också fjälla en nyfångad fisk som sedan läggs på glöden. Till och med små skogsmullar kan lära sig använda kniv på ett ansvarsfullt sätt. Om barnen är små är det nog bra med ett litet skydd som hindrar handen från att slinta. 

Professionella folk och vuxna däremot brukar välja ut något som ligger bra i handen. Jägare trivs bäst med långa knivar. En kniv som verkligen uppfyller sitt syfte, som gör det enklare att ta hand om en älg eller ett träd som du just fällt. Eggen måste vara vass och slät, när kniven börjar bli hackig kan det vara dags att se sig om efter en ny. Du vill inte slinta eller jobba i onödan. För just här kan en bra kniv göra skillnad, du använder mindre kraft och det går snabbare att få något gjort. 

God mat med bra knivar

Matlagning är ett populärt ämne. Flera program på TV handlar om just det och det skrivs flera kokböcker om året. Och nu är det inte bara fråga om att steka strömming och koka potatis. Tallriken ska dekoreras, maten presenteras på ett smakfullt sätt. Nya ingredienser importeras från när och fjärran. Saker som pasta och ris har blivit svensk husmanskost och nu lägger kockarna blicken mot ännu mer exotiska platser. 

Allt det här är en rolig utveckling. Det är en trevlig hobby där hela familjen kan samarbeta. Samtidigt så har det blivit lättare att komma på julklappar till familj och vänner. De flesta vill ha ordentliga knivar som de kan använda i köket. Mästerkocken berättar hur många knivar du egentligen behöver. För en nybörjare kan det räcka med några stycken knivar, men det måste vara väl valda. Vart efter du blir allt skickligare kanske du känner för att lägga till fler. En riktig chef reser runt med sina egna knivar och kan inte tänka sig att låna någon annans. Möjligen då för att göra en demonstration på TV. 

Eftersom de flesta inte ens kommer i närheten av att vara professionella kockar så räcker det med att lyssna på de råd som de ger. Några riktigt bra knivar som är utformad för det som du vanligtvis lagar till brukar räcka. En liten kniv, en medelstor samt en som du verkligen kan hacka grönsaker med, eller skära köttet. Återigen är det behovet som dikterar vilka knivar du ska ha. Det är inte det samma att hacka lök som det är att skala potatis, så anpassa dina knivar därefter.

Snygga knivar som inte är bra till något

Det finns också knivar som inte är tänkta för att användas. De tillverkas enbart för att de är snygga. Eller för att de är en reproduktion av kända eller historiska knivar. Dessa skaffas av samlare, som ibland är villiga att betala stora pengar för enskilda föremål. De lägger knivarna i glasskåp eller lådor så att de kan se på dem när som helst. Kanske låsta skåp eftersom många av dem är värdefulla. 

Men en snygg kniv kan också vara något du använder varje dag. Den så berömda potatiskniven kanske är ett speciellt exemplar. En kniv som du köpte in på en marknad i Thailand, Ryssland eller något annat ställe du besökt. Skaftet är vackert snidat och har någon form av dekoration. Eller så har du fortfarande kvar en kniv som du fick som liten. Där dina initialer är inristade eller brända, för det var ju din alldeles egna lilla kniv. 

Med andra ord så är en del knivar bara kvar för att de har ett sentimentalt värde, är snygga eller hör till en samling. Det är inte alla som skaffar en kniv för att få bättre resultat.