1384-1

Ventilationen i ett hus är mycket viktig. Annars kan du lätt uppleva ett inneklimat som är osunt. Huset kan bli förstört och familjens hälsa bli lidande. För om luften inte cirkulerar som den ska kan fukt lätt få fotfäste. Fukt i sin tur leder ofta till mögel, vars sporer sprids osynligt med luften. Resultatet kan bli astma och allergier. Speciellt vanligt är det vintertid när dörrar och fönster är stängda, och luften utanför är så mycket kallare än den inomhus.

I många äldre hus var detta inte något större problem. Med en viss sorts uppvärmning, som oljepanna till exempel, så värmdes murstocken upp vilket ledde till ett självdrag. Men nu när många har fjärrvärme och andra metoder för att värma upp huset så har denna automatiska ventilation försvunnit. Du måste nu själv vidta åtgärder för att ventilera huset, vilket dock inte alls är så svårt. Experterna vet exakt hur du skapar ett bra drag i hemmet.

Låt luften cirkulera

Det är alltså viktigt att få bort gammal unken luft och in med den friska. Du märker kanske inte så stor skillnad till att börja med. Men om den inte cirkulerar kan det börja lukta, eller så uppstår det fuktfläckar. Det är viktigt att ha bra ventilation i hus med självdrag. Om det inte finns naturligt kan du skapa ett drag med några små åtgärder.

Ibland upptäcker du inte problemet förrän mögel har bildats. Det börjar ofta med små fläckar eller prickar, men kan sedan sprida sig ganska rejält. Du ska inte börja torka av det eller behandla det utan att veta vad du håller på med. Annars kan det spridas till andra delar av huset. Kontakta helst en professionell firma för bästa resultat. På avfuktningsteknik.se får du information om mögelsanering.

Förbereda sig inför vintern

Skiftningen i årstiderna har länge varit grunden för inneklimatet och ventilationen. Nu när klimatet har förändrats så måste du eventuellt vidta nya åtgärder. För där du tidigare hade kalla och torra vintrar som tillät vinden och andra utrymmen att torka ut så är det nu ofta varmt och fuktigt. Du kanske trivs med det men huset behöver lite extra tillsyn.

Inte bara huset utan allt som kan påverkas av fukt. När du drar upp båten och sveper in den i presenning eller annat skydd är det viktigt att lägga grunden för säsongen. Det är så tråkigt när du vill komma igång på våren om det har blivit fuktskadat. 24malmo.se  rapporterar i en artikel om att det är smart med bra ventilation när du vinterförvarar båten.

Med några små åtgärder kan du skydda dina saker. Vanligtvis är det bäst att tömma båten. Dels genom att montera bort motorn, som annars är en populär måltavla för tjuvar. Men även kuddar och gardiner eller annat som passar bäst när det är varmt kanske du kan förvara i garaget.

1384-2

Varmt eller kallt- vilket är bäst?

De senaste åren har Sverige sett ett helt nytt klimat. Somrarna har plötsligt blivit riktigt varma och på sina håll har det varit högre temperaturer än nere vid Medelhavet. Trots att många tycker det är riktigt skönt att äntligen kunna ha ordentliga somrar hemma, så har det haft sina konsekvenser. Bland annat för att de flesta inte är förberedda på en värmebölja.

Svenska hus är byggda för att stå emot kalla vintrar med flera minusgrader. De är varma och sköna, men inte utrustade för varma nätter och dagar. Expressen rapporterar i en artikel om vikten av bra ventilation i alla väderlekar.

Det är ganska intressant att se hur fläktar och luftkonditionering sålts ut på så gott som överallt. Alla vill ha lite svalka, hur mysigt det än är med sol och värme. För de äldre eller sjuka är det extra viktigt att ha en ordentlig ventilation, annars kan det bli lite för mycket för hjärtat.

Redo för det mesta

Det verkar alltså som att svenska folket måste tänka om. När vintrarna blivit mildare och somrarna varmare så kan du behöva lite ny utrustning. En bra fläkt som svalkar på sommaren, samt ett system för tillräcklig ventilation på vintern. Speciellt viktigt är det att hålla ett öga på vindar och källare. De påverkas extra mycket av klimatförändringarna. Men hela huset mår bra av en närmare inspektion och uppgradering.

När du bygger ett nytt hus är det lättare att skapa ett bra inneklimat. Du installerar fläktar och ventiler på rätt ställen. Men det är relativt enkelt att förbättra ett redan befintligt hus. Genom att anlita en firma som specialiserar sig på ventilation kan du ofta få flera bra förslag. De vet precis var de ska sätta upp ventiler och leda luften i rätt riktning. Det är ett bra sätt att satsa på familjens hälsa. Många upplever skillnad både med hur mycket bättre de sover men också att familjen inte får hosta eller allergier lika ofta.