Alla vill må så bra som möjligt. Det har nästan blivit en folkrörelse att motionera. Ett steg i rätt riktning. För om du tar hand om din kropp på olika sätt och vis så kan du få ett bättre liv. Sund kost och motion är grunden för både fysisk och mental hälsa. Något som bevisats i flera olika studier. Hur du tränar är upp till dig. En del trivs bra med att gå till gymmet. Andra föredrar skogspromenader med man och hund. Det viktiga är att du rör på dig.

Samtidigt så är också hur du sitter viktigt för att må bra. En del går så långt som att säga att stolen är första steget till bra hälsa. Med tanke på hur många som sitter ner och jobbar så ligger det nog en hel del i det påståendet. Men när du tänker på att sitta ner och jobba så är det inte bara stolen som bör synas i sömmarna. Även skrivbordet och den övriga utrustningen kan göra skillnad. När du sedan lägger allt det här ihop med en bra livsstil så borde det kännas bra. 

Varför satsa på en stol?

Det finns köksstolar, kontorsstolar, fåtöljer, vilstolar, och flera andra uppfinningar som är till för att folk ska kunna slå sig ner. Men du har inte bara en eller ett par modeller att välja mellan. Utbudet är nästan obegränsat. Dels så är funktionen viktig. Men även utseendet är avgörande för vilken folk väljer. Det samma gäller en stol som är till för arbete. Du vill ha en snygg stol som gör att du kan sitta bra. Sitt bekvämt i stolen så du orkar med jobbet. 

Speciellt viktigt är det om du jobbar heltid vid ett skrivbord. Här gäller det att inte bara skaffa en bra stol men även skapa goda rutiner. Sitt inte ner allt för många minuter i sträck. En del vaknar upp efter ett par timmars intensivt arbete och inser att de inte rört på benen över huvud taget. Det rekommenderas att ställa sig upp, sträcka ut kroppen och gärna gå runt lite. Inte bara ett par gånger om dagen, men gärna två till tre gånger per timme. 

Ett litet tips för att komma ihåg att röra på dig är att ställa skrivaren och andra viktiga material lite bort från skrivbordet. Annars är det så lätt att bara vrida på sig eller skjuta tillbaka stolen för att nå något. Om du istället tvingas ställa dig upp så har du redan gjort något positivt för din hälsa. Kombinationen av goda rutiner med en ergonomisk stol är oslagbar. 

1932-2

Flera bra kombinationer

God hälsa handlar inte bara om att vara fysiskt vältränad eller att äta den rätta kosten. Det inkluderar även dina känslor och mentala välbefinnande. Om du inte trivs på jobbet så är det svårt att orka med. Mobbning är ett vanligt problem som måste bekämpas. Förutom att du ska göra allt du kan för att eliminera negativt inflytande under dagens lopp så kan även positiva tilltag har stor framgång. Läs artikeln i Svenska Dagbladet om kombinationen kontorsstolar och hundar. 

Hundar och andra sällskapsdjur verkar få fram det allra bästa i människor. Just hundterapi har provats på i vissa fängelser, för att göra fångarna mer humana på något sätt. Det minskar antalet slagsmål, för du får en positiv kontakt. Hur mycket mer kan det då inte påverka vanliga medarbetare till det bättre, göra dem lugnare och därmed också mer effektiva? Att vara produktiv kanske inte är det allra viktigaste här i livet, men det är i alla fall en god orsak för ett företag att satsa på de anställda. 

Hur du minskar stress på arbetsplatsen

Många tycker om att jobba. I alla fall i länder som Sverige där du har rättigheter och förmåner. Där du vet att lönen betalas ut i slutet av månaden och att du får alla dina semesterveckor. Om du sedan hittar ett jobb som du trivs med, inom den bransch du vill gå vidare inom, så är det helt fantastiskt. Tyvärr så är det ganska vanligt med stress på jobbet. Till och med unga människor som har hela sin framtid inför sig upplever att det är slitsamt med arbetslivet. Kontorsstolar är första steget till bättre hälsa. Läs mer i SVT

Hur kan stolarna vara till hjälp mot stress och sjukdom kanske du frågar dig. Poängen är att sätta in resurserna där de kan göra som mest nytta. Nämligen innan en person blir sjuk. För när du har mycket att göra eller känner stor press så brukar hälsan vara det första som försummas. Tänk bara på alla studenter som pluggar inför en tenta. De har varken tid eller ro att koka örter eller ta ett vattenbad för att bota en förkylning. Istället så pressar de framåt, och tar inte hänsyn till kroppen förrän det är för sent. 

Slå ett slag för hälsan

Så med bra och ergonomiska arbetsstationer så kan du förhindra att folk mår dåligt. Idag är det vanligt med en totalomvändning på kontoren runt om i landet. Istället för de traditionella skrivborden och små rummen så öppnas kontoret upp. Fria platser och soffgrupper i trevliga färger kommer in. Höjbara bord som gör att du kan stå upp och jobba om det passar dig bättre. Stolar som kan justeras så de passar den individuella medarbetaren. Stolar och andra möbler kan mycket väl vara det första steget till god hälsa. Inte bara på jobbet men överallt där folk sitter.