Konsumenter blir hela tiden utsatta för påtryckningar, både i form av marknadsföring och direkt försäljning. Ibland måste privatpersoner vända sig till privata företag för att få trygghet. Ett exempel på detta är försäkringar som i bästa fall både erbjuder trygghet och service.

Just service är en intressant del i deras utbud. Krasst sett borde man kunna förvänta sig en hög nivå av service hos en försäkringsförmedlare. Det kan exempelvis handla om att man har krockat med bilen. När man försöker få en ersättning för detta förväntar man sig ett bemötande som är mer inriktat på att hjälpa än att erhålla dokument som påvisar skadorna.

Visst måste en försäkringsförmedlare få ta del av bevis som stödjer ersättningen. De måste dock i första hand vara inriktade på service. Deras kunder betalar nämligen pengar varje månad för något som de kanske aldrig behöver få ersättning för. 

Hur ska man konsument veta vad man ska försäkra?  Det finns mycket att välja mellan och du hittar mer info på Jämför Försäkring. Det kanske viktigaste skyddet är hemförsäkringen, speciellt för dig som har köpt din bostad.

Utan hemförsäkringen kan du lämnas utblottad vid en brand eller dylikt. Det finns som sagt många företag att välja emellan. Som konsument bör du i ett första steg gå igenom de olika nivåerna i deras utbud. Hur mycket behöver du egentligen skydda i ditt hem? Ibland kanske man inte behöver ta den högsta nivån som ger ersättning för alla typer av tillgångar.

Man vill i vilket fall skydda bostaden som egendom, annars kan man som sagt bli utblottad. Detta gäller i vissa fall även för den som bor i hyresrätt. Bostadsbränder är visserligen rätt ovanliga i Sverige. Samtidigt vill man inte chansa när det gäller något som kan ödelägga hela ens privatliv.

Hur du väljer rätt

  • Kontrollera alltid om försäkringsförmedlaren har bra kundtjänst. Du kan göra detta på olika sätt. Ett sätt är att läsa omdömen. Du kan också kolla efter öppettider samt vilka kommunikationskanaler de erbjuder till sina kunder.
  • Har du flera saker som du behöver försäkra? Det är inte ovanligt med prisrabatter för någon som behöver inkludera flera ägodelar. Du bör inte vara rädd för att ta kontakt med företaget som du är intresserad av. Deras säljare är i regel både behjälpliga samt villiga att göra det lilla extra för att teckna en ny kund. 
  • Du bör också se över om du redan har några försäkringar. En hemförsäkring kan exempelvis inkludera många saker, exempelvis drulleförsäkring och reseskydd. Ibland kan det vara bra att välja en dyr hemförsäkring för att du får så mycket på köpet.

I grund och botten ska man vara medveten om att förmånerna och villkoren varierar mycket mellan olika alternativ. Viktigt med bra försäkring. Läs mer i Aftonbladet.

Man har exempelvis kunnat sett hur olika företag har agerat vid en brand i ett bostadshus. En del försäkringsbolag har omgående evakuerat deras kunder till bekväma hotell. De har sedan varit behjälpliga med alla kostnader som olyckan har medfört.

Andra har i sin tur endast erbjudit ersättning när de fått fullständig dokumentering av skadan. Som kund får man ofta vad man betalar för, vilket också är fallet när det gäller hemförsäkringar. Men måste man verkligen betala det högsta priset för att kunna känna sig säker?

Svaret är nej. Du bör vara medveten om att det finns en stor konkurrens på marknaden som har lett till att priserna har pressats ned. Detta har i sin tur skapat ett stort förmånsutbud, även om det givetvis finns skillnader var gäller ersättningsnivå.

Vad säger de större medierna?

SVT informerar om försäkringen som täcker snöras. Detta är en av många artiklar som handlar om branschen. De större medierna brukar dock i regel skriva artiklar med en mer negativ vinkling. Samtidigt letar sig vissa försäkringsbolag in på förstasidorna genom smart marknadsföring.

De kan exempelvis göra sig kända för ett bra förmånsutbud, där de gör det där lilla extra för att möta kundernas efterfrågan. Att erbjuda ersättning för eventuella skador från ett snöras är ett smart sätt för att visa kunderna hur långt man är redo att gå för att täcka deras skyddsbehov.

Dessa generösa förmåner kan vara intressanta att skriva om, speciellt när de traditionella medierna letar efter intressanta ämnen till deras sidor. Som privatperson bör du dock vara vaksam på tidningarnas egentliga intention. De är bra på att leta fel och ibland ger de en osann bild. 

I Sverige tenderar vi att ha en relativt stor tilltro till de större mediahusen. De lyssnar ofta på kritik och de försöker involvera alla i samhällsdebatten. Journalisterna verkar dock inte alltid förstå hur mycket det krävs för att driva ett företag. 

Ett negativt omdöme om ett försäkringsbolag kan snabbt bli en stor nyhet. För stunden kan det vara intressant att lyfta en person som har blivit felaktigt behandlad. Det blir dock inte rättvist om de missar den större kontexten.